Pripravený na štart. Sagana pred Tour de France veľkolepo privítali

TA3 SITA
5.7.2019 10:41

Tour de France 2019 má za sebou pompéznu prezentáciu tímov. Na hlavnom bruselskom námestí Grand Place defilovalo 176 cyklistov z 22 tímov, na ktorých od soboty čaká 3480 km vtesnaných do 21 etáp počas 23 dní.

Ušiel sa mu obrovský aplauz

Exhibičnú jazdu uličkami Bruselu má za sebou aj jediný slovenský účastník 106. ročníka slávnych pretekov Peter Sagan. Šesťnásobnému víťazovi bodovacej súťaže sa ušiel obrovský aplauz zaplneného námestia, kde sa podľa oficiálnych zdrojov tiesnilo 75 000 ľudí. Twitter belgického portálu Sporza odhadol, že podľa reakcií fanúšikov na jednotlivých cyklistov sú najpopulárnejšími práve Sagan a debutant na "Starej dáme" Wout van Aert.

"Či získam siedmykrát zelený dres určený pre víťaza bodovacej súťaže a prekonám Erika Zabela? Pokúsim sa o to," povedal Peter Sagan pred zhromaždeným davom fanúšikov. Moderátor ho tiež vyzval, aby vysvetlil svoj neštandardný počin zo štvrtkového predpoludnia, keď zhodil bicykel a pristavil sa pri robotníkoch pripravujúcich pódium pre prvú etapu Tour de France. Kladivom pribíjal jednotlivé časti konštrukcie. "Keď mi vraveli, že už ma nepotrebujú, pokračoval som v tréningu," skonštatoval Sagan.

Keď slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe schádzal z pódia, rozbehol sa za ním približne 10-ročný chlapček oblečený v drese jeho tímu. Napokon sa dostal až k svojmu idolu, keďže mu to umožnila ochranka na žiadosť jeho otca. Sagan chlapcovi podpísal dres a zapózoval s ním otcovi, ktorý stál pripravený s fotoaparátom za zábradlím. "Plač a krik malého chlapca bolo počuť po celom námestí. Kričal Peter, Peter a bežal za Saganom," informoval portál sport24.pluska.sk.

Dominuje zelená a biela

Saganov tím Bora-Hansgrohe vytiahol na nasledujúce tri týždne špeciálnu edíciu dresov, namiesto čiernej na nej dominuje zelená a najmä biela farba. Šortky zostali čierne so zeleným lemovaním. Podľa pravidiel UCI každý tím môže raz počas sezóny využiť možnosť zmeny farby dresov. Bora-Hansgrohe to využila na najbližšie tri týždne na Tour de France rovnako ako Sky a Trek-Segafredo pred dvoma rokmi.

"Znamená to, že Peter Sagan opäť nebude jazdiť v štandardných dresoch. Jeho kúzlo v inom drese bude trvať ďalšie tri týždne. Od júna 2011 nemal na sebe dres svojho tímu v štandardných farbách, keďže bol ako majster sveta oblečený v dúhovom, respektíve ako majster Slovenska v drese národného šampióna. Jedinou výnimkou boli časovky alebo preteky s hromadným štartom na majstrovstvách Slovenska v roku, keď nebol svetovým šampiónom," pripomína špecializovaný portál Cyclingnews.

Mal rovnakú husiu kožu ako pred 50 rokmi

Hoci Sagan aj ďalší cyklisti zožali veľký potlesk fanúšikov, hlavnou postavou štvrtkového diania na hlavnom bruselskom námestí bol 74-ročný Eddy Merckx. Práve na počesť tohto legendárneho belgického cyklistu sa po druhý raz v histórii koná "Grand Départ" Tour de France v Bruseli. Dňa 21. júla uplynie presne 50 rokov od chvíle, keď Merckx získal prvý zo svojich piatich titulov na Tour de France. Držiteľ 525 víťazstiev v profesionálnej kariére sa na pódiu pred tisíckami fanúšikov skandujúcich "Eddy, Eddy, Eddy" priznal, že má rovnakú husiu kožu ako pred 50 rokmi.

"Je to legenda so všetkým, čo k tomuto slovu patrí," povedal o Merckxovi belgický nováčik na TdF Wout van Aert. Niekdajší belgický šampión Oliver Naesen pridal výstižný komentár: "Táto úvodná šou v Bruseli je zrejme najkrajší moment z celej Tour, až kým nedôjdeme na Elyzejské polia v Paríži."

belgium-cycling-tour-de-france-41215-dafd8152a0434d3e8810a3aa44b92d8e_ac1100ae-0a15-0196.jpg

Jeho mladý krajan, 21-ročný Jasper Philipsen, poznamenal: "Mám veľký rešpekt voči Eddymu Merckxovi. Vlani som jazdil pre jeho syna Axela, takže sme aj stretli." Najskúsenejší z Belgičanov, 34-ročný Greg van Avermaet, svojím komentárom na adresu Merckxa trafil klinec po hlavičke. "Ak by nedosiahol všetky tie úspechy, dnes by sme nestáli na tomto mieste. Je to jeho zásluha," uviedol úradujúci olympijský šampión z Ria de Janeiro 2016.

Tour de France 2019 štartuje v sobotu prvou etapou dlhou 194,5 km so štartom aj cieľom v Bruseli. Na belgickom území zostane pelotón aj v nedeľu, keď príde na rad tímová časovka na 27,6 km s cieľom pri bruselskom Atómiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok