Trumpove utierky Portoričanom nepomohli, ostrov zostáva spustošený

TA3
26.11.2017 14:46

Vyše dva mesiace po tom, ako Portoriko spustošil hurikán Maria, je viac než polovica ostrova stále bez elektriny a státisíce ľudí odtiaľ radšej odchádzajú - zúfalstvo totiž vystriedala rezignácia. A papierové utierky Donalda Trumpa vôbec nepomáhajú, píše denník New York Times.

Trump prisľúbil pomoc, ktorá neprišla

"Už sú to týždne, odkedy prezident Trump žoviálne rozhadzoval svojim spoluobčanom v núdzi rolky papierových utierok a chvastal sa tým, aké úspešné je úsilie o obnovu ostrova. Stále je však ťažké nájsť skutočné dôkazy o pokroku. Aj tie najjednoduchšie symboly poriadku, napríklad semafory, zostávajú nepoužiteľné," uviedli editori v úvodníku nedeľného vydania novín.

Väčšina amerických vojakov už začala z ostrova odchádzať a zostávajú len tí, ktorí pracujú na obnove elektrickej siete. Oficiálny počet obetí (55) ešte nemusí byť konečný a tí, čo prežili, sa ani nemajú ako pozviechať. Zanikli desaťtisíce pracovných miest a tisíce malých obchodov a podnikov sú stále zatvorené. Niektoré nemocnice sú ešte stále závislé od záložných generátorov.

Katastrofu podčiarkol korupčný škandál

Akoby nestačila prírodná katastrofa, pridal sa aj korupčný škandál okolo tamojšej elektrárenskej spoločnosti a pochybná zmluva na opravu siete s malou, len dva roky existujúcou firmou zo štátu Montana, navyše z mesta, odkiaľ pochádza americký minister vnútra.

"Každý deň odtiaľ odchádza približne 2000 ostrovanov, mnohí s úmyslom využiť svoje americké občianstvo a presťahovať sa za príbuznými na Floride. Migračný expert to opísal ako davový útek," informoval The New York Times.

Florida nezvláda nápor prisťahovalcov

Na Floridu už prišlo z Portorika vyše 168-tisíc ľudí a do konca decembra má prísť ďalších 100-tisíc. Guvernér Floridy Rick Scott vyhlásil stav núdze. Popri vlne prišelcov z Portorika totiž štát čelí aj vlne prisťahovalcov z Kuby a ďalších krajín Južnej Ameriky.

Guvernér Portorika požiadal tento mesiac Kongres o finančnú pomoc vo výške 94,4 miliardy dolárov, zákonodarcovia zatiaľ odsúhlasili takmer päť miliárd. "Pre obnovu ostrova je od prezidenta Trumpa a jeho administratívy potrebná oveľa silnejšia iniciatíva a plán. Bohužiaľ, pána Trumpa si na ostrove pamätajú pre jeho pohŕdavú kritiku miestnych politikov. Prezident je však povinný ponúknuť podporu, akú si Portoričania ako americkí občania v zúfalej núdzi zaslúžia," napísali na záver editori New York Times.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok