Čaputová si zaspomínala na školské časy a odovzdala vysvedčenia

TA3 TASR SITA
28.6.2019 09:47

Školské brány sa pre viac ako 631.000 žiakov v školskom roku 2018/2019 otvoria naposledy v piatok. Od pondelka 1. júla sa pre takmer 473.900 žiakov základných a 157.000 žiakov stredných škôl začínajú letné prázdniny. Od vzdelávania si počas dvojmesačnej letnej prestávky oddýchne aj takmer 51.500 učiteľov.

Späť do lavíc až v septembri

Do škôl sa opäť vrátia v pondelok 2. septembra. "Prvýkrát si domov ponesie svoje vysvedčenie aj 57.000 prváčikov, ktorí v tomto školskom roku začali plniť povinnú školskú dochádzku," priblížilo ministerstvo školstva. Najviac vysvedčení v piatok rozdajú v základných školách na Tajovského ulici v Senci, a to pre 1206 žiakov, ale aj na Školskej ulici v Stupave (1191 žiakov) a na Kláštornej ulici v Šamoríne (1091 žiakov). Ide o najväčšie základné školy na Slovensku, čo sa týka počtu žiakov.

Pozrite si fotogalériu snímok z odovzdávania vysvedčení na základnej škole v Smoleniciach. Školákom ich odovzdala prezidentka Zuzana Čaputová.

"Okrem žiakov navštevujúcich základné a stredné školy na území SR sme evidovali aj 12.330 žiakov, ktorí si v tomto školskom roku plnili povinnú školskú dochádzku v zahraničí," uviedol rezort školstva. Napríklad v roku 2011 si povinnú školskú dochádzku v zahraničí plnilo 4159 detí. "V tomto školskom roku sme mali zároveň aj 579 žiakov, ktorí boli taktiež oslobodení od povinnosti dochádzať do školy, keďže sa vzdelávali v domácom prostredí," doplnilo ministerstvo školstva.

Materské školy v tomto školskom roku navštevovalo okolo 164.000 detí. "V akademickom roku 2018/2019 študovalo na 17 univerzitách tretieho veku, ktoré sú členmi Asociácie univerzít tretieho veku na Slovensku, 7934 študentov starších ako 45 rokov," poznamenalo ministerstvo školstva. Oproti školskému roku 2017/2018 ide o nárast, vtedy ich bolo 7858.

Zaspomínala si na svoje študentské časy

Škola v Smoleniciach v okrese Trnava patrí k priekopníkom v uplatňovaní inkluzívneho modelu vzdelávania. Z celkového počtu 273 žiakov je podľa riaditeľky školy Marcely Pechovej viac ako 40 začlenených s rôznym druhom zdravotného postihnutia.

„Toto je jedna z tých mimoriadnych škôl, ktoré sa venujú inkluzívnemu vzdelávaniu, to znamená začleňovaniu zdravotne postihnutých detí. Je to unikátny projekt v tom zmysle, že deti dostávajú nielen vedomosti, ale vedú ich aj k hodnotám, najmä tolerancii k inakosti. Skúsenosť s týmto projektom je veľmi dobrá, žiaci sú tolerantní, rešpektujú, že niekto má zdravotné postihnutie a deti so zdravotným postihnutím dostávajú rovnakú šancu, ako zdravé deti,“ vysvetlila návštevu školy v Smoleniciach Čaputová.

O skúsenostiach so školou sa rozprávala aj so starostami Smoleníc a susedného Lošonca Antonom Chrvalom a Jurajom Rábarom. Návštevu školy prezidentka podľa vlastných slov využila aj na zbieranie podnetov, ktoré by mohla prezentovať na stretnutí s ministerkou školstva Martinou Lubyovou. Jedným z nich by mohla byť aj podpora inkluzívnemu vzdelávaniu.

Pri odovzdávaní vysvedčení si prezidentka zaspomínala aj na svoje školské a študentské časy. Školské časy mala podľa vlastných slov rada, najmä obdobie prázdnin. Sama sa označila za usilovnú žiačku a študentku, ktorá nemala so školou problémy. Žiakom vo svojom príhovore povedala, že na najbližšie dva mesiace by si to s nimi rada vymenila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok