Kybernetické útoky proti nám boli neúspešné, tvrdí Irán. USA nesúhlasia

TA3
24.6.2019 09:03

Teherán oznámil, že počítačové útoky voči Iránu, o ktorých počas uplynulého víkendu informovali médiá, neboli úspešné. Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter to napísal iránsky minister informácií a komunikačných technológií Mohammad Azararí Džahromí.

Milióny kybernetických útokov

Útoky sa podľa neho "nevydarili, aj keď ich organizátori vynaložili veľa úsilia". Minister sa vo svojom tvíte nezmienil o tom, že by počítačové útoky boli americké. Podľa Džahromího sa minulý rok Iránu podarilo zmeriť 33 miliónov kybernetických útokov. "Chcel by som poznamenať, že kyberterorizmu čelíme už dlho," dodal. Zo správ amerických médií počas uplynulého víkendu vyplynulo, že Spojené štáty uskutočnili kybernetické útoky namierené proti iránskemu systému riadenia rakiet a špionážnej sieti. Došlo k nim po tom, ako Teherán 20. júna zostrelil americké bezpilotné lietadlo.

Americký prezident Donald Trump tajne oprávnil Kybernetické veliteľstvo USA, aby podniklo odvetný útok voči Iránu, informovali noviny Washington Post po tom, ako šéf Bieleho domu ohlásil uvalenie nových sankcií na islamskú republiku. Zmienený kyberútok podľa správy ochromil počítače využívané na riadenie odpaľovania rakiet a striel. Podľa portálu Yahoo News bola terčom aj špionážna skupina, ktorá má na starosti sledovanie lodí v Perzskom zálive.

Trump odvolal nálety

Zostrelenie dronu, ktorý podľa Teheránu narušil vzdušný priestor Iránu, čo Washington popiera, zväčšilo napätie panujúce po sérii útokov na tankery, z ktorých Spojené štáty obvinili Irán. USA už predtým oznámili vyslanie vojenských posíl do oblasti Perzského zálivu s odvolaním sa na obavy z možnej iránskej agresie.

Trump oznámil, že na poslednú chvíľu odvolal nálety na iránske ciele, keď mu generáli oznámili, že by pri nich zahynulo 150 ľudí. To by totiž podľa Trumpa nebola "primeraná" reakcia na zostrelenie amerického prieskumného bezpilotného lietadla Iránom. Trump aj vyhlásil, že vojenský zásah proti Iránu naďalej zvažuje, a neskôr oznámil, že Spojené štáty zavedú nový "významný" súbor sankcií voči Teheránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok