Tisícky ľudí sa stretli v Kyjeve, pochodovali za práva LGBT komunity

TA3 TASR
23.6.2019 13:33

Viac ako 8000 ľudí sa v nedeľu zapojilo do každoročného pochodu sexuálnych menšín v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, informovala agentúra AFP odvolávajúc sa na správy organizátorov.

Tisícky ľudí sa stretli v Kyjeve, pochodovali za práva LGBT komunity
SITA/AP

Pochod sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, pretože krajne pravicoví aktivisti sa snažili narušiť jeho priebeh. Účastníci pochodu oblečení do žiarivých farieb mávali dúhovými a ukrajinskými zástavami a tisícky príslušníkov Národnej gardy Ukrajiny zabezpečovali poriadok. Približne 1000 krajne pravicových a ortodoxných aktivistov, ktorých držali ďalej od pochodu, niesli banery s nápismi namierenými proti gejom a kričali "hanba". "Dnes cítime svoje poslanie - chrániť tradičné hodnoty, ukázať, že podporujeme morálku," uviedla jedna z účastníčok zhromaždenia namiereného proti sexuálnym menšinám.

ukraine-gay-pride-07891-ee30137d23364ab0b2bc6334d29cddba_ac1100ae-6342-3c46.jpg

Ukrajinská polícia oznámila, že zadržala deväť krajne pravicových aktivistov, ktorí vyvolávali provokácie. Niekoľko desiatok  ukrajinských vojakov a veteránov z vojny proti ruskom podporovaným povstalcom vo východnej časti Ukrajiny pochodovali v samostatnom zástupe a niektorí z nich mali oblečené vojenské uniformy. Ukrajina sa usiluje o členstvo v Európskej únii a snaží sa bojovať proti rozšírenej chudobe a korupcii. Homofóbia je však v krajine stále častým javom aj napriek tomu, že úrady v Kyjeve pochody sexuálnych menšín povolili - na rozdiel od susedného Ruska.

Útoky a prenasledovanie voči gejom a ďalším menšinám sú na Ukrajine bežné a ľudskoprávne skupiny v minulosti kritizovali "atmosféru úplnej beztrestnosti" pre vinníkov. Pochody za práva gejov a lesieb majú na Ukrajine zelenú od roku 2014, keď sa k moci dostala prozápadná vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok