Trump odložil zatýkanie migrantov, Kongresu dal čas na opatrenia

TA3 TASR
22.6.2019 23:49

Americký prezident Donald Trump nariadil odložiť razie proti imigrantom bez potrebných dokladov. Tie mala polícia vykonať vo viacerých mestách. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že chce dať Kongresmanom čas na kompromisnú dohodu o riešení migračnej krízy.

Trump oznámil, že sa rozhodol odložiť o dva týždne ohlásenú operáciu, pri ktorej majú policajné orgány v celých Spojených štátoch zatýkať prisťahovalcov žijúcich v tejto krajine bez povolenia, aby ich mohli deportovať. Šéf Bieleho domu vo svojom tvíte zdôvodnil odklad snahou poskytnúť americkým zákonodarcom čas na prerokovanie súvisiacich opatrení, ktoré majú vyriešiť problémy na hranici USA s Mexikom. Uviedol, že rozhodnutie prijal na žiadosť opozičnej Demokratickej strany.

Nemenovaní predstavitelia Trumpovej vlády predtým uviedli pre AP, že spomínaná operácia bola zrušená vzhľadom na únik podrobností do médií a možné ohrozenie bezpečnosti. Podľa zdrojov AP sa očakávalo, že táto operácia sa začne už v nedeľu a bude sa týkať osôb, u ktorých bolo vydané konečné rozhodnutie o deportácii.

Samotný Trump začiatkom týždňa napísal na Twitteri, že prisťahovalecká a colná polícia začne čoskoro s procesom vysťahovania "miliónov ilegálnych votrelcov". Tí majú byť vysťahovaní "tak rýchlo, ako prišli". Podľa odhadu AFP môže ísť o 2000 rodín, ktorým doručili príkaz na deportáciu alebo neuposlúchli predvolanie na súd. Očakávalo sa, že operácia bude prebiehať od nedele v približne desiatich veľkých amerických mestách. Podobné plány prisťahovaleckej a colnej polície sa vždy utajujú, aby sa informácie o cieľoch zatýkania nedozvedeli nepovolaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok