Macron ocenil spevákov boj proti AIDS najvyšším vyznamenaním

TA3 TASR
22.6.2019 12:31

Britský spevák Elton John dostal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie. Udelil mu ho v Elyzejskom paláci francúzsky prezident Emmanuel Macron za jeho angažovaný boj proti ochoreniu AIDS.

Macron ocenil spevákov boj proti AIDS najvyšším vyznamenaním
SITA/AP

"Táto oddanosť hudbe a boju proti AIDS je príbehom tvojho života, drahý Elton," povedal mu Macron. Svetoznámy spevák rozprával o svojej láske k Francúzsku a Francúzom sa poďakoval za ich zápal v boji proti AIDS. Elton John (72) založil v roku 1992 - len niekoľko mesiacov po smrti svojho priateľa, speváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho, vlastnú nadáciu na pomoc ľuďom s AIDS, ktorá bola odvtedy podporená sumou viac než 350 miliónov eur, uvádza webový portál stanice Deutsche Welle.

Hoci k časti 50-ročnej kariéry Eltona Johna patril aj sex, drogy a rokenrol, ako je to znázornené i vo filme Rocketman (2019), svoju slávu využil aj na boj za práva homosexuálov a získavanie finančných prostriedkov na výskum a liečbu HIV/AIDS. "Ešte stále je čo robiť, aby sme presvedčili ľudí, že sa musia chrániť, nejde o príbeh predošlej generácie, ale o dnešných mladých ľudí," povedal Macron pred približne 2000 ľuďmi, ktorí sa zúčastnili na slávnostnej ceremónii.

Macron vyzval ľudí na masovú mobilizáciu, ktorá má zabezpečiť, aby Globálny fond na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii na konferencii, ktorá sa bude konať 10. októbra v Lyone, vyzbieral sumu 13 miliárd dolárov (približne 11,5 miliardy eur) na ďalšie tri roky fungovania. Macron dodal, že by tak mohli zachrániť životy 16 miliónov ľudí. Globálnemu fondu sa pripisuje, že od svojho založenia v roku 2002 zachránil už 27 miliónov ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok