Polícia získala ukradnuté Lennonove denníky aj nahrávku z koncertu

TA3 TASR
23.11.2017 22:42

Nemecká polícia pátra v Berlíne po ďalších odcudzených predmetoch z pozostalosti niekdajšieho člena skupiny Beatles Johna Lennona. Deje sa tak na základe informácií, ktoré mužom zákona poskytol 58-ročný nemecký podnikateľ tureckého pôvodu, ktorého polícia zadržala v nemeckej metropole.

Polícia získala ukradnuté Lennonove denníky aj nahrávku z koncertu
SITA/AP

Lennonove veci skryl pod rezervnou pneumatikou

Práve pri prehliadke jeho motorového vozidla polícia našla rôzne Lennonove veci, ktoré boli ukryté v aktovke uloženej pod rezervnou pneumatikou v kufri automobilu. Tohto obvineného z trestného činu prechovávania odcudzených vecí medzičasom prepustili z vyšetrovacej väzby, musel však odovzdať cestovný pas. Muž, ktorý sa k trestnej činnosti priznal, poskytol policajtom cenné indície o celom rade ďalších odcudzených predmetov vrátane sošiek, vychádzkových palíc, osobných Lennonových poznámok a iných jeho písomností.

Nemecká polícia ešte informovala, že sa jej podarilo získať vyše 100 predmetov odcudzených z pozostalosti zosnulého Johna Lennona. Boli medzi nimi aj tri Lennonove denníky, dvoje okuliarov s kovovým rámom, magnetofónová páska s nahrávkou koncertu Beatles či puzdro na cigarety.

Podľa policajných zdrojov 86 ukradnutých predmetov skonfiškovali ešte v júli v priestoroch insolventného berlínskeho aukčného domu. Zvyšné predmety objavili pri prehliadke spomínaného motorového vozidla podozrivého, medzičasom obvineného muža.

Predmety mal ukradnúť šofér Yoko Ono

Predmety údajne ukradli v roku 2006 v New Yorku Lennonovej vdove Yoko Ono, ktorá polícií teraz pomohla s ich identifikáciou. Navštívila totiž nemecký konzulát v New Yorku, kde si prehliadla fotografie odcudzených predmetov.

Hlavným podozrivým z trestného činu krádeže je podľa nemeckých úradov muž, ktorý v rokoch 1995-2006 pracoval v New Yorku ako šofér Yoko Ono. Momentálne žije v Turecku, pričom pred tromi rokmi sa údajne po prvý raz pokúsil prostredníctvom dílera v Berlíne zmienené predmety predať. Ešte v roku 2007 ho newyorský súd poslal na 60 dní za mreže, a to za nezákonné fotografovanie bytu Yoko Ono.

Predmetom policajného preverovania je teraz to, ako sa odcudzené predmety dostali do aukčného domu Auctionata a či dražitelia vedeli o tom, že od niektorého z dvojice podozrivých kúpili ukradnuté veci. Aukčný dom podľa polície predmetmi disponoval už od roku 2014, cez internet ich však na predaj nikdy neponúkal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok