Most chce vysvetlenie, prečo u nás nemohli pristáť vrtuľníky USA

TA3 TASR
14.6.2019 10:51

Most-Híd chce na najbližšom rokovaní Koaličnej rady otvoriť debatu o dodržiavaní medzinárodných záväzkov a geopolitickej orientácii Slovenska. Urobí tak v súvislosti s odmietnutím medzipristátia amerických vrtuľníkov. Od ministerstva obrany žiada Most-Híd dôveryhodné vysvetlenie. Podľa SaS bolo odmietnutie Američanov aktom nepriateľstva.

Odmietli pristátie a natankovanie

"Most-Híd požiada Ministerstvo obrany SR o jasné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo neumožnilo našim spojencom rutinnú možnosť medzipristátia na území Slovenskej republiky," uviedol Most-Híd. Reakcia Mosta-Híd prišla po informáciách zverejnených v Denníku N. Podľa nich si americká armáda vyžiadala povolenie MO na prelet nad slovenským územím a rutinné pristátie a natankovanie vojenských vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch. 

Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico nevníma situáciu s vrtuľníkmi ako zásadný problém. "Vieme si to vydiskutovať počas Koaličnej rady za pár minút," povedal na tlačovej konferencii.

Podľa informácií, ktoré potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí, bol prelet povolený, avšak možnosť medzipristátia a natankovania bola odmietnutá. Hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková toto tvrdenie odmietla s tým, že rezort obrany podľa nej ešte o žiadosti nerozhodol.

SaS: Je to akt nepriateľstva

Kauza, ktorá vznikla okolo odmietnutia medzipristátia amerických vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch, je podľa SaS jasným signálom nepriateľstva. „Odmietame sa pasívne prizerať nielen na to, ako nominanti SNS tunelujú rezort obrany, ale aj na to, ako vysielajú do sveta signály, že Slovensko nie je spoľahlivým členom Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Slovenská vláda a s ňou i celé Slovensko sa stali rukojemníkmi SNS, čo je nepochopiteľné vzhľadom na nízku podporu zo strany občanov,“ uviedol podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa podľa liberálov už len rezignovane prizerá na výčiny SNS. Rovnako aj premiér Peter Pellegrini, ktorý takmer všetky svoje sily venuje vnútrostraníckemu boju v Smere. „Vyzývame premiéra i ministra zahraničných vecí, aby nedovolili nominantom SNS na ministerstve obrany dokonať akt nepriateľstva voči nášmu spojencovi a prinútili ho zmeniť zákaz medzipristátia vrtuľníkov na povolenie,“ uzavrel poslanec Martin Klus.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok