Trump predstavil novú verziu Air Force One, bude vlasteneckejšia

TA3 TASR
14.6.2019 08:00

Americký prezident Donald Trump predstavil návrh nového dizajnu prezidentskej letky Air Force One. Nový dizajn, ktorý šéf Bieleho domu prezentoval pre stanicu ABC, zamieňa ikonický svetlomodro-biely náter exteriéru za "vlasteneckejšie farby".

Trump predstavil novú verziu Air Force One, bude vlasteneckejšia
SITA/AP

"Tu je nový Air Force One," uviedol Trump a ukázal nákresy nových červeno-bielo-modrých lietadiel. Prepracovanie by bolo prvým od čias, keď bol začiatkom 60. rokov v úrade americký prezident John F. Kennedy. Kritici poukazujú na podobnosť medzi Trumpovým súkromným lietadlom a novým plánovaným dizajnom prezidentského špeciálu. Trump avizoval tento krok už minulý rok.

trump-air-force-one-13742-50512062bdd0430b9d28405d7f05461c_ac1100ae-374a-6a4d.jpg

Prezidentská letka pozostáva z dvoch špeciálne upravených identických lietadiel typu Boeing-747, pričom značka Air Force One prislúcha iba tomu, na palube ktorého sa prezident momentálne nachádza. Americkí prezidenti majú k dispozícii aj špeciálne vrtuľníky s označením Marine One, ktoré sú v zeleno-bielom prevedení. Súčasné boeingy sú v službe takmer tri desaťročia. Lietadlá s celkovou plochou 1220 štvorcových metrov majú tri poschodia, nepriestrelné okná, lekársku ordináciu a kuchyňu, ktorá dokáže naraz obslúžiť 100 ľudí.

Nové prezidentské špeciály zostanú naďalej typom Boeing-747, budú však dlhšie o 5,5 metra a rozpätie ich krídel má byť širšie než u súčasných verzií, spresnila stanica BBC. Cena za oba stroje dosiahne 3,9 miliardy dolárov, pričom do užívania sa dostanú v roku 2024 a Trump ich teoreticky už nebude môcť využívať. "Robím to pre iných prezidentov, nie pre seba," vyhlásil Trump, ktorý sa hodlá uchádzať o druhé funkčné obdobie v úrade. Prvé lietadlo Air Force One, ktoré od roku 1959 používal prezident USA Dwight Eisenhower, malo červeno-zlatý dizajn. Kennedy dal zmenil vzhľad špeciálu na svetlomodro-biely, ktorý sa používa dodnes. Prezidentské lietadlá s červeno-bielo-modrým náterom používajú tiež Rusko, Čína a Francúzsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok