VÚSCH rozšírili o ďalšie pracoviská, pribudol nový pavilón

TA3 TASR
13.6.2019 17:20

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach rozšírili o ďalšie pracoviská. Oficiálne tam uviedli do užívania nový pavilón za takmer 15 miliónov eur. Ústav ho zaplatil z vlastných a úverových zdrojov, pričom v elektronickej aukcii ušetril štvrtinu nákladov.

Hybridná operačná sála

Nové Diagnostické, preventívne a výskumné centrum slávnostne otvorili vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, a. s., v Košiciach. Súčasťou novej budovy VÚSCH je špeciálna hybridná operačná sála, nové CT pracovisko, biochémia a hematológia s prístrojovou technikou, II. kardiologická klinika či angiológia. Celkovo vzniklo 127 nových pracovných miest.

"Po desiatich rokoch sme otvorili druhú budovu ústavu. Financujeme si to sami a z komerčného úveru, celkovo to stálo 14,8 milióna eur, elektronickými aukciami sme ušetrili viac ako dva milióny eur," informoval novinárov predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VÚSCH František Sabol.

Hybridná operačná sála s robotickým prístrojom umožňuje podľa neho realizovať aj tie najťažšie operácie. "Je to najväčšia kvalita, aká tu v súčasnosti existuje," skonštatoval. V pláne VÚSCH sú ďalšie kroky a zámery. "Chceme zastabilizovať personál, rozbehnúť centrum na liečbu cievnych mozgových príhod, uzatvárať zmluvy s poisťovňami na nové činnosti a, samozrejme, začať kresliť tretiu budovu," dodal Sabol.

Plne digitalizované pracoviská

Prínos rozšíreného ústavu ocenila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Tento ústav je špeciálny tým, že jeho spádovosť je celý východ Slovenska a pacient dostane na jednom mieste špičkovú a koncovú starostlivosť v rámci srdcovo-cievnych ochorení, čiže už ho nemusia nikam posielať a dokážu všetky diagnózy, čo sa týka srdca a ciev, riešiť na jednom mieste. Prístrojová technika, ktorú sme tu mohli vidieť, je úplne špičková, európskej kvality," povedala.

Podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho ide aj o významný projekt z hľadiska informatizácie celého zdravotníctva. "Ide o plne digitalizované pracoviská, ktoré sú napojené na informačný systém a potom budú aj súčasťou celkového elektronického zdravotníctva," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok