Dav v Hongkongu blokoval vládne budovy, schôdzu museli odložiť

TA3 TASR
12.6.2019 09:15

Hongkonská legislatívna rada oznámila, že odložila rokovanie v súvislosti s kontroverzným návrhom zákona o extradícii po tom, ako demonštranti zablokovali prístup do budovy rady a sídla vlády.

Zákonodarcovia oznámili, že rokovanie sa uskutoční v neskoršom termíne. Dav pozostávajúci prevažne z mladých ľudí zaplnil ulice v husto obývanej časti na severe ostrova a zablokoval prístup do kancelárií vlády. Mnohí z nich nešli do práce alebo do školy, aby vyjadrili svoj nesúhlas s dodatkami k zákonu o extradícii, ktorý podľa nich narúša občianske slobody na autonómnom území Hongkongu. Legislatívna úprava by umožnila vydávanie podozrivých do všetkých jurisdikcií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu - vrátane pevninskej Číny.

Tisícky ľudí obsadili dve cesty, čím zastavili dve hlavné dopravné tepny v strednej časti Hongkongu. Protestujúci napodobňujú postup hnutia Occupy, ktoré v roku 2014 odštartovalo v Hongkongu kampaň za presadenie demokratických reforiem a na niekoľko mesiacov zablokovalo kľúčové križovatky.

Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová oznámila, že neplánuje stiahnuť kontroverzný návrh zákona o extradíciách, aj napriek státisícom protestujúcich, uviedol americký denník The New York Times. Legislatívna úprava by umožnila vydávanie podozrivých do všetkých jurisdikcií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu - vrátane pevninskej Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok