Slovák kradol v Rakúsku pralinky, poslali ho za mreže

TA3 TASR
7.6.2019 00:26

Súd v rakúskej spolkovej krajine Burgenland uložil nepodmienečný, 15-mesačný trest odňatia slobody 29-ročnému Slovákovi, ktorý v jednom z tamojších supermarketov ukradol 18 škatúľ s pralinkami. Výšku postihu ovplyvnila skutočnosť, že za podobné činy bol súdený už päťkrát, a to na Slovensku aj v Rakúsku.

Slovák kradol v Rakúsku pralinky, poslali ho za mreže
SITA/AP (ilustračné foto)

K predmetnej krádeži došlo 15. mája v okrese Neusiedl am See ležiacom pri hraniciach so Slovenskom a Maďarskom.      Slovák na súde v metropole Eisenstadt priznal svoju vinu a vyhlásil, že chcel týmto spôsobom získať peniaze na drogy, keďže je údajne od roku 2008 závislý od metamfetamínu. Sudkyňa sa pozastavila nad tým, že len nedávno bol prepustený z väzby v dolnorakúskom Korneuburgu a mal zakázaný vstup na územie Rakúska.

"Na niečo také neberiete ohľad, ak sa potrebujete rýchlo dostať k peniazom," vysvetlil obžalovaný. Na poznámku sudkyne, že "pralinky predsa dostať aj na Slovensku", reagoval tvrdením, že v domovskej krajine "to nemá také ľahké, lebo ho už poznajú".

Sudkyňa zdôraznila, že pri opakovanom odsúdení sa trestná sadzba zvyšuje o polovicu. Obhajca obžalovaného požadoval uplatnenie zásady "liečba namiesto trestu", keďže ide o drogovo závislého muža, ktorý sa navyše k činu priznal a ukradnutý tovar v približnej hodnote 170 eur vrátil. Prokurátorka priznanie Slováka potvrdila, na druhej strane mu však podľa nej "chýba akékoľvek vedomie viny". Vynesený rozsudok nadobudol právoplatnosť, keďže prokurátorka i obžalovaný sa vzdali možnosti jeho napadnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok