Lídri vládnych strán v ČR sa dohodli na ukončení koalície

TASR, TA3
22.4.2012 21:16

Lídri českých vládnych strán sa dnes podľa očakávaní dohodli na ukončení súčasnej koalície. V parlamente chcú ale tieto strany ďalej spolupracovať pri schvaľovaní už skôr dohodnutých návrhov, oznámil spravodajský server iDnes.cz.

Lídri vládnych strán v ČR sa dohodli na ukončení koalície
ČTK

Rokovanie šéfa ODS a premiéra Petra Nečasa, predsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a lídra Vecí Verejných (VV) Radka Johna trvalo necelú hodinu. Po jeho skončení Nečas prečítal krátke vyhlásenie o ukončení koalície k 27. aprílu, ktoré predsedovia predložia svojim stranám.


Ak dohodu všetky tri strany potvrdia, tak by podľa iDnes.cz mohol Nečasov kabinet ďalej vládnuť bez predčasných volieb. K rozpadu koalície došlo odsúdení poslanca VV Víta Bártu za podplácanie a odchode vicepremiérky Karolíny Peake z tejto strany.


Hroziace predčasné voľby by mohla odvrátiť aj potenciálna nová koalícia zložená z ODS, TOP 09 a vznikajúcej politickej platformy, ktorú zakladá Peake z bývalých poslancov VV.


Vicepremiérka by však musela získať desať poslancov, potrebných na vytvorenie poslaneckého klubu v snemovni.  Doposiaľ ich má vrátane seba len osem. Peake dnes uviedla, že stále rokuje so štyrmi až piatimi poslancami.


Premiér trvá na tom, že Peake musí vytvoriť poslanecký klub, ten jediný by považoval za záruku stabilnej vlády. Tento týždeň sa vyslovil, že chce mať do pondelka jasnú informáciu o tom, či sa Peake podarilo získať potrebných desiatich poslancov. V opačnom prípade hovoril o nutnosti predčasných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok