V Kosove zatýkali Srbov, Belehrad uviedol armádu do pohotovosti

TA3 TASR ČTK
28.5.2019 10:15

Špeciálne jednotky kosovskej polície zatkli 13 Srbov na severe krajiny, ktorého časť je pod kontrolou Belehradu. Srbský prezident Aleksandar Vučić v reakcii uviedol armádu do stavu bojovej pohotovosti. V etnicky rozdelenom meste Kosovská Mitrovica sa rozozvučali sirény.

Podľa srbskej štátnej televízie RTS kosovské špeciálne jednotky "vtrhli" v utorok skoro ráno do severného Kosova a niekoľko ľudí pozatýkali. Kosovský premiér Ramuš Haradinaj tento zásah potvrdil na Twitteri s tým, že v severnom Kosove prebieha "operácia proti pašeráckemu a organizovanému zločinu". "Táto operácia je proti organizovanému zločinu a zameriava sa aj na políciu a colníkov," priblížil Haradinaj s tým, že vyzval na zachovanie pokoja. Na mieste podľa srbských médií zadržali 13 ľudí a došlo aj k streľbe. Štátna televízia ďalej uviedla, že srbský prezident Aleksandar Vučič nariadil pre jednotky rozmiestnené v oblasti hraníc s Kosovom plnú bojovú pohotovosť.

Cieľom razie kosovskej polície bolo podľa riaditeľa srbského vládneho úradu pre Kosovo Marka Djuriča zastrašiť a vyhnať Srbov z Kosova a predstavuje "nielen hrozbu pre stabilitu, ale aj najpriamejšiu hrozbu pre mier". "Ak sa to nezastaví okamžite, niet pochýb o tom, že Srbsko bude reagovať už počas dňa," varoval Djurič.

Kosovo po jednostrannom vyhlásení svojej nezávislosti od Srbska v roku 2008 získalo podporu Spojených štátov a väčšiny členských krajín Európskej únie. Srbsko ani jeho spojenci Rusko a Čína však suverenitu Kosova neuznali. Kontrolu nad Kosovom stratilo Srbsko po vojenskej intervencii aliancie NATO v roku 1999.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok