Slovensko chce predsedať najvyššiemu rozhodovaciemu orgánu OECD

TA3 SITA
20.11.2017 11:07

Slovensko má záujem o predsedníctvo zasadnutia Rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj na ministerskej úrovni v roku 2019. Rada OECD je najvyšším rozhodovacím orgánom OECD.

Slovensko chce predsedať najvyššiemu rozhodovaciemu orgánu OECD
ČTK

Podujatiu predchádza Fórum OECD

O predsedníctvo MCM v roku 2019 sa zatiaľ žiadna iná členská krajina neuchádza. Vyplýva to z materiálu o kandidatúre Slovenska na predsedníctvo zasadnutia Rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj na ministerskej úrovni v roku 2019, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo ministerstvo zahraničných vecí. V roku 2001, tesne po vstupe do organizácie, bolo Slovensko podpredsedom Ministerského zasadnutia Rady OECD.

Rada OECD zasadá pravidelne, spravidla raz za mesiac, na úrovni vedúcich stálych misií a raz ročne, obyčajne v júni, na úrovni ministrov, ide o tzv. Ministerské zasadnutie Rady OECD. Cieľom ministerského zasadnutia je diskutovať o kľúčových témach a stanoviť priority práce OECD na nadchádzajúci rok. Ide o dvojdňové podujatie, ktorému predchádza Fórum OECD. Na tohtoročnom fóre sa zúčastnilo viac ako 3 000 účastníkov zo 66 krajín - ministri, zástupcovia podnikateľskej sféry či akademickej komunity. Predsednícka krajina MCM musí zabezpečiť na fóre aj adekvátne reprezentatívne zastúpenie z vlastnej krajiny. Zároveň sa očakáva, že predsednícka krajina poskytne dobrovoľný príspevok na organizáciu Fóra OECD. Podľa materiálu Chile v roku 2016 poskytlo 81-tisíc eur, Dánsko v tomto roku 50-tisíc eur.

Organizácia založená na konsenze

Predsednícka krajina MCM pripravuje návrh Vyhlásenia Ministerského zasadnutia Rady OECD, ktorý sa následne konzultuje so Sekretariátom OECD. Dokument je negociovaný na úrovni zástupcov stálych predstaviteľov členských krajín, kým sa nedosiahne konsenzus, ktorý schvália ministri. Predsednícka krajina takisto pripravuje zo zasadnutia MCM dokument Zhrnutie predsedníckej krajiny, ktorý odráža iba pohľad predsedníckej krajiny.

Ako sa ďalej uvádza v dokumente, keďže OECD je organizáciou založenou na konsenze, je obvyklé, že sa na rozhodnutie Rady OECD predkladala len jedna kandidatúra na predsedníctvo MCM, ktorá získala súhlas ostatných členských krajín. V prípade, že by malo viacero členských krajín záujem uchádzať sa o post predsedu MCM, najdlhšie pôsobiaci vedúci stálej misie pri OECD vykoná separátne neformálne konzultácie so všetkými vedúcimi stálych misií a navrhne Rade OECD na schválenie toho kandidáta, ktorý v rámci neformálnych konzultácií získal väčšinovú podporu členských krajín.

Suma za predsedníctvo vyčíslená nie je

Hoci ešte nie je možné vyčísliť, koľko nás bude predsedníctvo stáť, už dnes možno povedať, že Slovensko vynaloží peniaze na posilnenie Stálej misie, na recepciu a večeru pre zhruba 180 osôb, na poskytnutie dobrovoľného príspevku na Fórum OECD, kultúrno-prezentačné aktivity, logistiku. Náklady Chile na výkon predsedníctva MCM v roku 2016 dosiahli približne 400-tisíc eur, náklady Dánska sa odhadujú na 100-tisíc eur.

Slovenská republika je členom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj so sídlom v Paríži od roku 2000. OECD je medzinárodnou organizáciou, ktorá má 35 členských krajín. Organizácia pravidelne vypracúva a publikuje odborné štúdie a ekonomické analýzy členských a partnerských krajín. Na čele sekretariátu stojí od roku 2006 generálny tajomník Ángel Gurría.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok