Hrozby sa nenaplnili, píše premiér. Kisku mrzí nárast extrémistov

TA3 TASR
26.5.2019 12:24

Už vo štvrtých voľbách po sebe - do vyšších územných celkov, komunálne, prezidentské a teraz eurovoľby, sa ukazuje, že ľudia si želajú zmenu. Prezident Andrej Kiska reagoval na odhady neoficiálnych výsledkov volieb do europarlamentu na sociálnej sieti. Zároveň doplnil, že ho mrzí len potvrdenie nárastu sily extrémistov.

Víťazstvo nad matadormi

Kiska zablahoželal víťaznej koalícii Progresívne Slovensko – Spolu. "Prekvapenie, ale víťazstvo nových ľudí v politike nad starými politickými matadormi je nielen inšpirujúce, ale aj veľmi potešujúce," poznamenal prezident. Zároveň zagratuloval aj ostatným stranám, ktorým sa podarilo získať mandáty. "Mrzí ma len potvrdenie nárastu sily extrémistov," uviedol Kiska.

"Čakajú nás kľúčové parlamentné voľby, ktoré – pevne verím – prekreslia politickú mapu Slovenska v prospech demokratických síl," poznamenal prezident. Eurovoľby podľa neho ukázali nielen, že to ide, ale že ľudia si to veľmi želajú.

Hrozby sa nenaplnili

Premiér Peter Pellegrin je rád, že sa nenaplnila hrozba veľmi nízkej účasti na voľbách do europarlamentu. Rovnako, že si priestor nevydobyli najmä protieurópske sily s plánom zničiť úspešný európsky projekt. Šéf kabinetu to skonštatoval v reakcii na neoficiálne výsledky.

"Som veľmi rád že, už doterajšie informácie naznačujú, že tieto dve hrozby sa nenaplnili. Účasť síce nelámala rekordy, no voliť prišlo podstatne viac ľudí ako naposledy. A to považujem za úspech. Rovnako ma teší aj to, že dôveru voličov dostali predovšetkým proeurópske politické sily, ktorých hlavným cieľom je udržanie Slovenska v spoločnom európskom dome," povedal Pellegrini.

Voľby do Európskeho parlamentu by mala vyhrať koalícia Progresívne Slovensko - Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych odhadov politických strán po sčítaní všetkých okrskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok