Končím, ohlásila britská premiérka po troch ťažkých rokoch

TA3 SITA TASR
24.5.2019 11:21

Britská premiérka Theresa Mayová po troch ťažkých rokoch vo funkcii, v ktorých neúspešne riešila dozvuky hlasovania o vystúpení Veľkej Británie z Európskej Únie, oznámila, že 7. júna skončí vo funkcii šéfky britských konzervatívcov. Strana bude hľadať jej nástupcu aj nového premiéra.

Britská premiérka Theresa Mayová 7. júna rezignuje na post líderky Konzervatívnej strany. Politička vyhlásila, že povedala kráľovnej Alžbete II., že bude premiérkou, až kým nevyberú jej nástupcu. Tento proces by mohol trvať niekoľko týždňov.

Politička sa sklonila pred tlakom jej strany, ktorá ju kritizuje za to, že nedokázala načas vyviesť krajinu z Európskej únie. O post lídra strany sa môže uchádzať každý konzervatívny poslanec, pričom za možného Mayovej nástupcu už označujú Borisa Johnsona - bývalého ministra zahraničia či starostu Londýna.

Veľkou otázkou zostáva, čo sa bude ďalej diať s brexitom. Uskutoční sa ďalšie referendum? Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu už trikrát odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayová, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody. Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok