Assange má na krku takmer 20 nových obvinení zo strany USA

TA3 TASR
23.5.2019 23:38

Ministerstvo spravodlivosti USA vznieslo nové obvinenia voči zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý je v súčasnosti väznený v Británii. Austrálčana obvinilo v súvislosti zo získavaním a zverejnením utajovaných informácií aj z porušenia zákona o špionáži.

Assange má na krku takmer 20 nových obvinení zo strany USA
TASR/AP

Voči Assangeovi celkovo USA vzniesli takmer 20 obvinení. Prokurátori rezortu spravodlivosti ho vinia z toho, že sa spriahol s bývalým analytikom americkej rozviedky Bradleym Manningom a spôsobil tak jeden z najväčších únikov utajovaných informácií v dejinách USA. Žalobcovia vinia zakladateľa WikiLeaks, že publikovaním tisícov vojenských a diplomatických dokumentov vážne ohrozil bezpečnosť USA, napríklad keď zverejnil aj mená utajených informátorov americkej armády v Iraku či Afganistane. Podľa nich tým vystavil Spojené štáty "riziku vážnej ujmy".

Ministerstvo pritom odmietlo Assangeovo tvrdenie, že Spojené štáty ho chcú potrestať za štandardnú novinársku prácu. Podľa amerických prokurátorov však Austrálčan porušil ustanovenia zákona o špionáži a dopustil sa trestných činov, na ktoré sa nevzťahuje prvý dodatok k ústave USA zaručujúci slobodu prejavu a tlače. Už obvinili v apríli USA Assangea z konšpirácie so zámerom preniknúť do počítačového systému Pentagónu. Ministerstvo vo štvrtok zverejnilo ďalších 17 obvinení voči jeho osobe.

Julian Assange si momentálne odpykáva v londýnskom väzení Belmarsh 50-týždňový trest za porušenie podmienok prepustenia na kauciu. Britská polícia ho 11. apríla zatkla na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa dovtedy sedem rokov ukrýval. Spojené štáty už požiadali Britániu o Assangeovo vydanie, o čom rozhodne britský súd. Assange tvrdí, že mu v USA hrozí prísny trest za novinársku prácu. O jeho vydanie však zrejme požiada Britániu aj Švédsko, kde voči Assangeovi nedávno obnovili vyšetrovanie obvinení zo znásilnenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok