Prezident odovzdal bojové zástavy. V NATO sme silnejší, zdôraznil

TA3 TASR
23.5.2019 17:38

Prezident Andrej Kiska v prezidentskej záhrade slávnostne odovzdal zapožičané bojové zástavy. Prevzali si ich Taktické krídlo Sliač, 12. mechanizovaný prápor Nitra, 21. zmiešaný mechanizovaný prápor Trebišov, Opravárenský prápor Martin a Vrtuľníkové krídlo Prešov.

Prezident odovzdal bojové zástavy. V NATO sme silnejší, zdôraznil
TASR/Jaroslav Novák

Nadviazal na tradíciu

Prezident pri tejto príležitosti pripomenul, že nadväzuje na tradíciu, ktorá sa začala 24. mája 1918 na Benátskom námestí v Ríme, kde vtedajší taliansky premiér odovzdáva plukovníkovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi bojovú zástavu československých légií. "Nielen ako politický symbol, ale aj ako symbol bojaschopnosti, zocelenosti a pripravenosti bojovať za vlasť, slobodu a demokraciu,” zdôraznil Kiska.

Pripomenul tiež, že sloboda a demokracia nikdy neprichádzajú samy, nie sú zadarmo a treba o ne bojovať. "Hlavnou úlohou vás, príslušníkov Ozbrojených síl SR, je plniť si povinnosti pri obrane našej slobody, nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Slovenskej republiky. Nedotknuteľnosti jej hraníc – s nasadením a odhodlaním tak, ako vás k tomu zaväzuje vojenská prísaha,” povedal prezident.

Dodal, že Slovensko je v NATO silnejšie, ale ak chce využívať kolektívnu obranu, musí si plniť aj vlastné záväzky. Úlohou politikov je podľa neho vytváranie čo najlepších podmienok pre vojakov, plnenie si ich povinností.

20192305-zastavy-ceremonia-prezident-02619101_7f000001-be16-ee2e.jpg

Najvyššie ocenenie z hľadiska symboliky

Na slávnosti sa zúčastnil aj minister obrany Peter Gajdoš. „Zapožičanie bojovej zástavy je ocenením dosiahnutých úspechov za príkladné plnenie úloh, či už doma, alebo v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Z hľadiska symboliky je to najvyššie ocenenie, aké môže útvar dostať," zdôraznil šéf rezortu obrany.

V súlade s platnou legislatívou zapožičiava bojové zástavy prezident na návrh ministra obrany. Do dnešného dňa získalo zapožičanú bojovú zástavu celkovo iba 18 vojenských útvarov a škôl, z toho 11 existuje aj dnes v organizačnej štruktúre Ozbrojených síl. Sedem bojových zástav zrušených alebo zaniknutých vojenských útvarov, zväzkov a škôl, je uložených v depozite Vojenského historického múzea v Piešťanoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok