Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť o voľbách do europarlamentu

TA3 TASR SITA
25.5.2019 08:01

Viete, že krúžkovať môžte najviac dvoch kandidátov? Eurovoľby sa v niektorých veciach odlišujú od tých, ktoré sme absolvovali v posledných mesiacoch. Pripravili sme preto jednoduchý návod s informáciami, kedy, kde a ako hlasovať.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť o voľbách do europarlamentu
TASR/František Iván

Na Slovensku sa konajú v poradí už štvrté eurovoľby. Prvýkrát sme si zástupcov Slovenska v Európskom parlamente vyberali v roku 2004 a následne každých päť rokov, teda v roku 2009 a 2014. Svoje kandidátky do volieb si tentokrát zaregistrovalo 31 strán a hnutí, ktoré vyslali kandidátov do boja o 14 kresiel.

1. Kedy a kde môžete hlasovať?

Voľby sa konajú v sobotu 25. mája od 7:00 do 22:00, a to v 5 951 volebných miestnostiach. Voliť budeme 14 europoslancov, jeden z nich sa však ujme mandátu až po odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

2. Aké doklady potrebujete?

Vo volebnej miestnosti sa potrebujete preukázať občianskym preukazom, v prípade volieb mimo miesta vášho trvalého bydliska potrebujete aj hlasovací preukaz. Hlasovací preukaz bolo možné vybaviť osobne najneskôr v deň pred konaním volieb, teda 24. mája. Hlasovací preukaz je platný len s príslušným občianskym preukazom. V eurovoľbách sa dá hlasovať aj na pas. Platí to však pre úzku skupinu voličov. Táto situácia môže nastať iba v prípade občanov SR, ktorí nemajú trvalý pobyt v Európskej únii. V eurovoľbách nie je možné na Slovensku voliť poštou.

Ministerstvo vnútra sprístupnilo k voľbám špeciálnu informačnú linku na telefónnych číslach 02/ 5094 2317, 02/ 5094 2312. V sobotu infolinka funguje počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností.

europarlament-brusel-sita-ap_7f000001-4f52-b471.jpg

3. Čo robiť v hlasovacej miestnosti?

Voliči si vyberajú z 31 politických subjektov. Na vybranom hlasovacom lístku volič môže, no nemusí zakrúžkovať poradové číslo kandidáta, a tým odovzdať prednostný hlas. Krúžkovať môže najviac dvoch kandidátov. Hlasovací lístok je potrebné vhodiť do volebnej urny v obálke.  Ak ho vhodíte bez obálky, váš hlas nie je platný.

Voliť môžu aj hospitalizovaní pacienti, a to priamo do prenosnej volebnej urny. V takom prípade je potrebné upovedomiť členov volebnej komisie príslušného okrsku.

4. Môžete voliť zo zahraničia alebo ako cudzinec s trvalým pobytom?

Hlasovacie právo u nás majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt a vek minimálne 18 rokov. Občania väčšiny členských štátov EÚ s trvalým pobytom na Slovensku majú v prípade eurovolieb dve možnosti.

Pokiaľ sa do 15. apríla zapísali do voličských zoznamov na Slovensku, môžu voliť slovenských europoslancov. V prípade, že im to ich domovská krajina umožňuje, môžu voliť svojich kandidátov poštou, na ambasáde alebo iným spôsobom. Konkrétnejšími informáciami disponujú zastupiteľstvá týchto krajín v Bratislave. Každý volič má možnosť hlasovať v eurovoľbách iba raz, v jednom členskom štáte EÚ. Inak mu podľa rezortu hrozí pokuta 100 eur.

Vo voľbách do EP bude na Slovensku môcť odovzdať svoj hlas aj 824 občanov iných členských štátov Európskej únie. Ako informoval tlačový odbor ministerstva vnútra, najviac záujemcov o možnosť hlasovať je z Českej republiky, konkrétne 264. Na druhom mieste je Poľsko (122 oprávnených voličov) a na treťom Maďarsko (118).

5. Kedy budú výsledky?

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu sa dozvieme neskôr ako pri iných typoch volieb. Priebežné výsledky zverejňované nebudú, pretože väčšina európskych krajín má na rozdiel od nás voľby v nedeľu. Konečné, oficiálne výsledky hlasovania uverejní Štatistický úrad SR v nedeľu po 23. hodine, teda po ukončení volieb v Taliansku. Výsledky zverejnia na stránke www.volbysr.sk . Priebežné výsledky nebudú k dispozícii.

Ako prví išli vo štvrtok 23. mája hlasovať voliči v Holandsku a Veľkej Británii, v piatok 24. mája sa voľby konali v Írsku. Slovensko, Malta a Lotyšsko si svojich zástupcov volia v sobotu. V Českej republike sa voľby konajú v piatok aj v sobotu. Zvyšok Európy volí v nedeľu 26. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok