Migranti i diktát EÚ. Ako strašia dezinformátori pred eurovoľbami

TA3 TASR
21.5.2019 10:46

Migrácia ako existenciálna hrozba pre strednú Európu je najčastejší naratív, s ktorým na Slovensku, v Českej republike a Maďarsku pracujú pred voľbami do Európskeho parlamentu dezinformačné stránky na sociálnej sieti. Na tlačovej konferencii na to poukázali zástupcovia mimovládnej organizácie Globsec, vychádzali pritom z monitoringu kampaní, ktoré zverejňujú kanály považované za zdroje dezinformácií.

Migranti i diktát EÚ. Ako strašia dezinformátori pred eurovoľbami
SITA/Ivan Kopčáni (ilu)

Ktoré strany a témy propagujú

Globsec monitorovaciu štúdiu realizoval od 10. apríla do 10. mája v spolupráci s neziskovými organizáciami v Českej republike a v Maďarsku - Prague Security Studies Institute a Political Capital. "Výskum zahŕňal analýzu 2468 'postov' zo 45 relevantných stránok na Facebooku," informovala o tom analytička Globsecu Miroslava Sawirisová.

"Cieľom tohto výskumu bolo zistiť, ktoré politické strany sú na týchto kanáloch propagované, aké naratívy dominujú v kontexte blížiacich sa volieb a či sa pozorované naratívy prekrývajú naprieč krajinami," dodala. Najintenzívnejšie sa dezinformačná kampaň podľa zistení vedie v Maďarsku, kde štúdia mohla analyzovať 2189 relevantných príspevkov, na Slovensku ich bolo 175 a najmenej v Českej republike – 104.

Okrem migrácie ako existenciálnej hrozby patria k naratívom, ktoré sa vyskytujú v dezinformačných kampaniach vo všetkých troch krajinách, aj témy ako "diktát EÚ" a hrozba liberalizmu podkopávajúceho tradičné hodnoty. Zhodne formulovaným riešením vo všetkých troch krajinách je nacionalizmus, mobilizácia a orientácia voličov na pronárodne orientovaných politikov, ktorí pomocou zdravého sedliackeho rozumu pomôžu uchrániť krajiny pred rizikom, ktoré im hrozí.

U nás vedie ĽSNS a kollárovci

"Z hľadiska sentimentu k politickým stranám je na Slovensku najvyzdvihovanejšia Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu, ktorá má najväčší počet pozitívne ladených 'postov', naopak, najmenej negatívnych reakcií, v tesnom závese je Sme rodina Borisa Kollára," uviedla Sawirisová. Na opačnom póle stojí koalícia Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia s najväčším počtom negatívnych a neutrálnych reakcií. "Práve tieto subjekty sú najčastejšie spájané s podporou migrácie," priblížila analytička.

V Česku je najpreferovanejším a najpozitívnejšie vykresleným subjektom strana SPD Tomia Okamuru, v Maďarsku vládna strana Fidesz Viktora Orbána. Zber dát bude pokračovať aj v ďalších dňoch. "Budeme sledovať, ako na daných stránkach reflektujú aj posledné dni pred voľbami a interpretujú samotné výsledky eurovolieb," dodala Sawirisová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok