Dcéra milionára vyhrala detskú šou. Výsledky zmanipulovali

TA3 SITA
17.5.2019 12:58

Tvorcovia ruskej detskej verzie talentovej šou The Voice museli zrušiť víťazný výsledok jej šiestej sezóny. Stalo sa tak po tom, čo vyšlo najavo, že pod víťazstvo dcéry milionára sa podpísali tisícky falošných hlasov, ktoré vznikli s pomocou internetových robotov. Kto je za podvod zodpovedný, zatiaľ nie je známe.

Dcéra milionára vyhrala detskú šou. Výsledky zmanipulovali
Reprofoto Youtube.com

Desaťročná Mikella Abramovová, dcéra speváčky Alsou a podnikateľa Jana Abramova, získala vo finálovom telefonickom hlasovaní z 26. apríla 56,5 percenta hlasov. Po jej víťazstve však dostala televízia Prvý kanál viacero sťažností, a tak nariadila prešetrenie hlasovania. "Predbežné výsledky kontroly potvrdzujú, že sa na hlasovaní prejavil vonkajší vplyv, čo ovplyvnilo výsledok," uviedla vo vyhlásení televízia s tým, že tento prípad musí byť prvý a posledný, keď sa "niekto snaží ovládať voľbu publika".

O prešetrenie hlasovania sa postarala bezpečnostná spoločnosť Group-IB, ktorá je oficiálnym partnerom Interpolu aj Europolu. Jej vyšetrovatelia zistili, že počas hlasovania prišlo viac ako osemtisíc sms správ z 300 telefónnych čísel. Group-IB vo vyhlásení uviedla, že dané postupné telefónne čísla posielali automatizované hlasy, čo znamená že "v tomto prípade boli použité internetové roboty". "Pre jedného súťažiaceho prišlo z týchto čísel viac ako 30-tisíc hlasov," uviedla spoločnosť. Denník Kommersant informoval, že ostatní súťažiaci nemali viac ako po tritisíc hlasov. Internetové roboty sú počítačové programy, ktoré vykonávajú príkazy opakovane, aj niekoľkotisíckrát.

Prvý kanál uviedol, že úplnú správu o podvodnom hlasovaní zverejní koncom mesiaca. Televízia plánuje na 24. mája špeciálnu šou, ktorou chce "osláviť úžasný talent všetkých detí". Počas nej vystúpia všetci semifinalisti a finalisti spomínanej šiestej sezóny projektu. Prvý kanál okrem iného oznámil, že v nadchádzajúcej sezóne šou uplatnia nový hlasovací mechanizmus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok