Vinice na Marse? Už sa na tom pracuje, Gruzínci robia pokroky

TA3 ČTK
19.5.2019 19:57

Pohár vína po celodennej drine na Marse? Gruzínsko, pyšné na svoju tisícročnú vinársku tradíciu, chce svoje vinice rozšíriť aj na susednú planétu. Táto kaukazská krajina má ambície stať sa prvým štátom, ktorý bude pestovať víno na suchých pláňach Marsu.

Vinice na Marse? Už sa na tom pracuje, Gruzínci robia pokroky
ČTK

Ambiciózni priekopníci vinárstva

"Gruzínci majú v pestovaní vína historické prvenstvo. Dnes sa chceme stať priekopníkmi vinárstva na inej planéte," povedal agentúre AFP spoluzakladateľ tohto ambiciózneho projektu Nikoloz Dobordžunidze. Ďalším cieľom je prispôsobenie pozemského pôdohospodárstva globálnemu otepľovaniu.

aj-takto-sa-pestuje-vino-v-gruzinsku-na-marse-budu-podmienky-trochu-ine_7f000001-796b-5b79.jpg

Tím gruzínskych vedcov a podnikateľov reaguje na výzvu americkej NASA, umožniť trvalú prítomnosť ľudí na Marse. NASA chce do 25 rokov poslať obývanú vesmírnu loď na štvrtú planétu od Slnka, zatiaľ čo miliardár Elon Musk a jeho spoločnosť SpaceX má na Mars letieť s loďou Starship.

Cieľom Gruzíncov je vyprodukovať v skleníku odrody vína, ktoré by mohli prežiť na červenej planéte. Projekt pomenovali IX Millenium a zastrešuje ho konzorcium, pod ktoré patrí aj Gruzínska agentúra pre kozmický výskum, Obchodná a technologická univerzita v Tbilisi, alebo firma Space Farms.

Víno s najlepšími šancami

Jedna z vedkýň zapojených do gruzínskeho projektu, biologička Marika Tarasašviliová, vyvíja baktériu, ktorá by mohla premeniť suchý a prašný povrch Marsu bez života na úrodnú pôdu, v ktorej by osadníci mohli pestovať rastliny. Vedci zbierali baktérie z gruzínskych regiónov a využívali pri tom "extrémne akosystémy". Tvrdia, že vypestovali kmene baktérií schopné odolávať krutým podmienkam Marsu.

Vedci taktiež testujú 525 odrôd vína rastúcich v Gruzínsku, aby zistili, ktorá bude najlepšie odolávať vysokej úrovni ultrafialového žiarenia na povrchu Marsu. Podľa predbežných výsledkov je to zrejme rkaciteli, jedna z najstarších známych odrôd vínnej révy, z ktorej sa vyrába biele víno s akcentami zeleného jablka.

Extrémne podmienky

"V budúcnosti si osadníci na Marse budú môcť pestovať rastliny priamo v tamojšej pôde. Najprv však bude potrebný model kontrolovateľného a odolného skleníka," vysvetľuje zakladateľka spoločnosti Space Farms Tusia Garibašviliová.

Space Farms vyvíja poľnohospodárske laboratórium, ktoré by sa malo stať ideálnou technológiou pre budúce pestovanie na Marse. Rastliny v laboratóriu v Tbilisi rastú v prostredí s kontrolovanou teplotou, svetlom aj vlhkosťou. Nasledujúcou etapou bude testovanie odrôd gruzínskeho vína v prostredí, ktoré simuluje Mars.

"Rastliny budú vystavené mrazu, vysokej úrovni radiácie a oxidu uhoľnatého, rovnako aj silnému atmosférickému tlaku," vysvetľuje rektorka univerzity Nino Enukidzeová. "V čase, keď je ľudstvo konfrontované so zmenami životného prostredia, prinášajú tieto pokusy okrem snívania o Marse aj životne dôležité informácie. Budeme schopní identifikovať a pestovať plodiny, ktoré odolajú problémom, ktoré vyvolávajú klimatické zmeny," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok