Tvrdý a uznávaný. Trump pochválil Orbánovu migračnú politiku

TA3 TASR ČTK
13.5.2019 21:59

Donald Trump prijal v Bielom dome Viktora Orbána. Americký prezident pochválil jeho migračnú politiku. Maďarský premiér je podľa neho tvrdý a uznávaný politik, ktorého kroky v otázke prisťahovalectva sú správne.

Naposledy na pozvanie Clintona

Maďari robia výbornú prácu v prospech kresťanských spoločenstiev na celom svete, povedal americký prezident Donald Trump v Bielom dome v úvode schôdzky s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Orbán vo Washingtone absolvuje pracovnú návštevu. Naposledy navštívil Oválnu pracovňu na pozvanie Billa Clintona v roku 1998.

Prvé kolo rokovaní Trumpa s Orbánom medzi štyrmi očami trvalo namiesto plánovaných 15 vyše 20 minút. Maďarský premiér pred novinármi podotkol, že popri posilnení strategickej spolupráce sú predmetom schôdzky aj globálne otázky. Naznačil, že s Trumpom majú podobné zmýšľanie v otázkach boja proti ilegálnej migrácii, a dodal, že jeho krajina pracuje na ochrane spoločenstiev kresťanov vo svete.

Trump pochválil Orbána aj za to, že vo svojej krajine udržal bezpečnosť. Avizoval, že budú ešte hovoriť o obchodných otázkach a dodal, že Maďarsko je hrdým členom NATO.

Posilnili strategické vzťahy

Pracovné stretnutie s Trumpom bolo pre Maďarsko dôležité, pretože boli posilnené strategické spojenecké vzťahy spájajúce USA a Maďarsko. Vyhlásil to po schôdzke Orbán pre maďarské verejnoprávne médiá. Podľa agentúry MTI premiér zdôraznil, že vzťahy boli posilnené v oblastiach hospodárskej, zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ale aj v otázkach migrácie a prenasledovania kresťanov.

Plenárna schôdzka trvala namiesto pol hodiny vyše 40 minút. Zúčastnil sa na nej aj šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó a poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok