Rusi oslávili triumf nad nacizmom, zúčastnil sa aj Danko

TA3 ČTK TASR
9.5.2019 11:10

Na Červenom námestí v Moskve ale aj v množstve ďalších ruských miest pochodovali vojaci a predvádzala sa vojenská technika. Rusko si, tradične až 9. mája, pripomínalo miliónmi ľudských životov vykúpené víťazstvo nad Treťou ríšou v druhej svetovej vojne.

Prehliadku ovplyvnilo počasie

Rusko si tradičnou vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve pripomenulo 74. výročie víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne. Prehliadku 13 000 vojakov z tribúny sledoval aj predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý sedel nad ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Danko bol jediným predsedom parlamentu z členských krajín Európskej únie, ktorý sa na oslavách zúčastnil. Leteckú časť prehliadky zrušili kvôli nepriaznivému počasiu.

Putin sa k zhromaždeným vojakom prihovoril v prejave, v ktorom obvinil nemenované štáty, že o hrdinoch východného frontu "nehanebne klamú". Rusko bude podľa neho pokračovať v posilňovaní svojej obrany, zostáva však naďalej otvorené "spolupráci s ostatnými štátmi v boji proti terorizmu, extrémizmu a neonacizmu". Taktiež uviedol, že k porážke nacizmu prispeli aj "starobylé ruské mestá".

Predstavili aj novinky

V čele kolóny vojenských vozidiel prišiel na Červené námestie historický tank T-34, za ktorým sa následne predstavili dobové americké tanky M3 Lee a Sherman. Na východný front boli počas vojny nasadené v rámci americkej vojenskej pomoci.

V prehliadke nasledovala za vozidlami moderná vojenská technika, vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet Jars, tankov T-14 Armata, obrnených transportérov Bumerang alebo protiraketových striel S-400 a Buk-M. Medzi novinkami tohtoročnej prehliadky boli aj nové obrnené osobné automobily Aurus, ktoré od minulého roku používajú najvyšší predstavitelia Kremľa vrátane Putina a ministra obrany Šojgua.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok