Posledné útočisko islamistov v Iraku je zničené, hlási armáda

TA3 ČTK SITA
17.11.2017 11:22

Iracká armáda oznámila, že pri sýrskej hranici dobyla mesto Ráva, ktoré bolo označované za posledné útočisko radikálnej organizácie Islamský štát v Iraku.

Posledné útočisko islamistov v Iraku je zničené, hlási armáda
SITA/AP

Prišli o strategické miesto

"Iracké sily úplne oslobodili Rávu a vztýčili vlajky na tamojších budovách," uviedol vo vyhlásení generálporučík Abdal Amír Rašíd Jaralláh, ktorý velil útoku. "Čistiaca operácia a likvidácia" početných bômb a ďalších výbušnín, ktoré v meste džihádisti zanechali, pokračujú, dodali armádne zdroje.

Na ofenzíve, ktorú podporovali Spojené štáty, sa zúčastnili iracké armádne jednotky a kmeňoví bojovníci, uviedol pre médiá veliteľ 7. divízie irackej armády generálmajor Noman Zubají.

"Jednotky začali ofenzívu na Rávu z troch smerov," vyhlásil v úvode útoku Zubají bez ďalších podrobností.
Ešte bližšie k sýrskej hranici leží mesto Káim, ktoré armáda oslobodila začiatkom novembra. Pre IS išlo o strategicky dôležité mesto, pretože spájalo džihádistov s ich kolegami v Sýrii.

Bojovníci utiekli

Útok na západoirackú Rávu začala armáda 17. novembra na svitaní a operácia trvala len niekoľko hodín. Armáda predpovedala, že bitka bude krátka, pretože väčšina bojovníkov Islamského štátu, ktorí boli v meste, už utiekli k sýrskej hranici.

Iracký premiér Hajdar Abádí za oslobodenie Rávy zablahoželal svojej armáde. Abádí poznamenal, že armáda oslobodila mesto Ráva v rekordne krátkom čase a že pokračuje v operáciách na znovuzískanie kontroly nad okolitou púštnou oblasťou, ako aj nad oblasťou pri hranici so Sýriou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok