Irán skladá kópiu špionážneho lietadla z Ameriky

TASR
22.4.2012 12:32

Irán analyzoval americké bezpilotné špionážne lietadlo, ktorého sa zmocnil minulý rok, a začal zhotovovať jeho kópiu.

Irán skladá kópiu špionážneho lietadla z Ameriky
SITA

Odborníci tiež pracujú na získaní uložených dát, vyhlásil veliteľ vzdušných síl Revolučných gárd, brigádny generál Amír Alí Hadžizáde, ktorého dnes citovala polooficiálna tlačová agentúra Mehr.


Americké bezpilotné lietadlo typu RQ-170 Sentinel havarovalo v decembri na východe Iránu. USA po počiatočnom váhaní potvrdili jeho stratu. Podľa Washingtonu však Irán bude mať problémy s využitím údajov a technológie, pretože boli prijaté príslušné opatrenia na zníženie hodnoty lietadla.


Hadžizáde podľa agentúry AP neskôr v štátnej televízii povedal, že americké lietadlo je "národný majetok" Iránu a nemôže odhaliť všetky technické podrobnosti. Prezradil však, že iránskej strane sa zatiaľ okrem iného podarilo zistiť, že stroj absolvoval v októbri 2010 údržbu v Kalifornii a v novembri 2010 ho presunuli do Kandaháru v Afganistane. Tam sa však zrejme vyskytli opäť problémy, s ktorými si americkí experti nevedli poradiť, takže lietadlo putovalo v decembri do Los Angeles, kde testovali jeho senzory. Lietadlo potom bolo nasadené v Pakistane dva týždne predtým, než príslušníci špeciálnej jednotky Navy Seals zabili šéfa al-Káidy Usámu bin Ládina.


"Ak by sme nemali prístup k softvéru a hardvéru tohto lietadla, neboli by sme schopní získať tieto informácie. Naši odborníci majú plný prístup k sekciám a programom lietadla," vyhlásil Hadžizáde.


Niektorí odborníci v USA sa obávajú, že Irán alebo iné štáty by mohli získať informácie o chemickom zložení reflexnej farby radaru alebo sofistikovanej optike stroja, ktorá umožňuje operátorom pozitívnu identifikáciu podozrivých z terorizmu z veľkej výšky.


Iránske médiá tento týždeň oznámili, že Rusko a Čína požiadali Teherán, aby im poskytli informácie o americkom lietadle, iránske ministerstvo obrany to však poprelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok