Vo Francúzsku si volia prezidenta

TA3, TASR
22.4.2012 08:55

Prvé kolo s napätím očakávaných prezidentských volieb sa dnes začalo vo Francúzsku.

Vo Francúzsku si volia prezidenta
SITA

Viac ako 44,5 milióna voličov môže od 08.00 h do 20.00 h SELČ rozhodnúť o tom, či v nasledujúcich piatich rokoch bude najvyššiu štátnu funkciu vykonávať opäť konzervatívec Nicolas Sarkozy, alebo ho nahradí socialista François Hollande.


Očakáva sa, že konečné rozhodnutie padne až 6. mája v druhom kole, pretože víťaz musí v prvom kole získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. Je takmer isté, že záverečný súboj zvedú Hollande a Sarkozy.
Favoritom volieb je Hollande, ktorý v ostatných mesiacoch viedol vo všetkých prieskumoch nad Sarkozym. Zvyšných osem kandidátov nemá podľa prieskumov šancu postúpiť do druhého kola.


Prvé prognózy zverejnia médiá dnes hneď po zatvorení okolo 85.000 volebných miestností.


Už v sobotu sa začali voľby vo francúzskych zámorských územiach, kde mohlo svoj hlas odovzdať takmer 900.000 voličov. Dôvodom skoršieho začiatku volieb je veľký časový rozdiel medzi nimi a Európou.


Francúzsky prezident môže byť v úrade najviac na dve päťročné (predtým sedemročné) funkčné obdobia. Francúzsko malo od roku 1958 (piata republika) šesť prezidentov. Zatiaľ len jeden - Valéry Giscard d'Estaing (1974-1981) - nebol zvolený na druhé funkčné obdobie. Georges Pompidou zomrel v roku 1974, dva roky pred koncom svojho prvého mandátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok