Historická návšteva v Bielom dome. Nášho premiéra prijal Trump

TA3 TASR SITA
3.5.2019 19:51

Americký prezident Donald Trump prijal v Bielom dome po prvýkrát slovenského premiéra Petra Pellegriniho. Vo Washingtone si podali ruky a absolvovali súkromný rozhovor.

Pellegrini: Mali sme si čo povedať

Témami rozhovoru boli vývoj nezamestnanosti, ekonomická situácia, ale aj nákup amerických stíhačiek F-16. „Príbeh Slovenska je dnes úspešný. Rád by som sa za to poďakoval aj vám. A rád by som vám aj zagratuloval k vašej historickej nezamestnanosti,“ povedal Pellegrini počas prijatia v Oválnej pracovni s tým, že ak sa darí Amerike, darí sa aj Slovensku. Na otázku, či príde na Slovensko, Trump odpovedal, že by jedného dňa rád prišiel.

Pellegrini ocenil, že Trump je v otázkach spoločnej obrany priamy. Informoval ho, že Slovensko svoje sľuby plní. Záväzok investovať dve percentá HDP do obrany dosiahneme v roku 2022, dva roky pred tým, ako sme si sami stanovili. „Modernizujeme našu armádu, kupujeme vaše stíhačky,“ povedal Trumpovi. To ocenil aj americký prezident. „Veľmi ma teší, že aj vy dosahujete veľmi dobré čísla v ekonomike. Na Slovensku sú úžasní ľudia. Náš vzťah nikdy nebol lepší. To, čo ste povedali, je pravda. Ste veľmi blízko k dosiahnutiu záväzku,“ povedal Trump.

Pellegrini dodal, že spolu strávili viac času, ako bolo pôvodne plánované. „Mali sme si čo povedať,“ uviedol. Váži si, že americká delegácia bola zložená z vysokých predstaviteľov, čo podľa neho dosvedčuje, že nešlo len o zdvorilostnú návštevu. „Rokovanie bolo príjemné. Necítil som sa ako nejaký premiér, ktorý sa tam prišiel pokloniť,“ opísal svoje pocity Pellegrini. Priznal, že pred rokovaním mal rešpekt. „Aj ja som len človek a išiel som sa stretnúť s najmocnejším mužom planéty. Ale tá nervozita sa vzhľadom na otvorenú a priateľskú atmosféru rýchlo rozplynula,“ pokračoval šéf slovenskej exekutívy. Je presvedčený, že aj slovenská delegácia zanechala príjemný pocit.

Slovensko od Trumpa dostalo partitúru, teda noty vojenských piesní. Premiér informoval, že sa pokúsi urobiť kópiu z tejto partitúry a verí, že si aspoň nejakú pieseň naša vojenská hudba nacvičí.

Premiéra pozval Trump

Úvodné slovo malo podľa pôvodného plánu trvať tri až päť minút, nakoniec novinári smeli ostať v Oválnej pracovni viac ako 12 minút. Trump počas toho odpovedal aj na vnútropolitické otázky týkajúce sa správy Roberta Mullera o vplyve Ruska vo voľbách, Venezuele, ale aj jeho telefonáte s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

Návšteva premiéra Pellegriniho prebieha na pozvanie amerického prezidenta aj pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a 15. výročia vstupu Slovenska do NATO. Z oblasti strednej Európy tento rok už absolvovali návštevu Bieleho domu rakúsky kancelár Sebastian Kurz a český premiér Andrej Babiš. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo bol na Slovensku vo februári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok