Epidémia osýpok sa skončila, najviac prípadov bolo na východe

TA3 SITA
3.5.2019 14:33

Epidémia osýpok v okrese Trebišov sa skončila. Počas vlaňajšieho a tohto roka zaznamenali epidemiológovia celkovo 165 prípadov ochorení na osýpky. Najviac prípadov evidovali v mestách Trebišov a Sečovce.

Nevyskytli sa 21 dní

Epidémia osýpok v okrese Trebišov sa skončila. Hlásia to epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove. Potvrdzujú, že epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je stabilizovaná. Posledné dva prípady osýpok zaznamenali v Trebišovskom okrese 18. marca. Epidémia osýpok je ukončená v prípade, ak sa v postihnutej oblasti nevyskytnú nové ochorenia 21 dní od vzniku posledného ochorenia, čo je maximálny inkubačný čas. Informovala o tom Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva.

Počas roka 2018 a 2019 evidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trebišove 165 prípadov osýpok. Najviac chorých bolo v mestách Trebišov a Sečovce. O sporadickom výskyte osýpok možno hovoriť od začiatku roka 2018 do septembra tohto roka. Epidemický výskyt v okrese zaznamenali od septembra 2018 a pokračoval aj v roku 2019. Ako vysvetľuje úrad verejného zdravotníctva, osýpky začali v okrese Trebišov v septembri 2018 výraznejšie pribúdať vzhľadom na prirodzenú migráciu obyvateľstva.

Vysoko infekčné ochorenie

Trebišovskí epidemiológovia pri každom nahlásenom prípade okamžite vykonali epidemiologické vyšetrovanie, a to aj počas víkendov a sviatkov, keďže chorých začalo pribúdať najmä počas vianočných sviatkov v roku 2018. Epidamiológovia nariaďovali adekvátne protiepidemické opatrenia individuálnymi rozhodnutiami, verejnými vyhláškami na mimoriadne očkovania, ako aj opatrenia pre predškolské a školské kolektívy a pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

„V súvislosti s ukončením epidémie osýpok v okrese Trebišov by som sa chcel poďakovať odborným pracovníkom úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove za ich okamžitý aktívny prístup a prijímanie protiepidemických opatrení," uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Ten ďalej poďakoval aj ambulanciám, pohotovostiam, lekárňam, starostom a prednostom postihnutých miest a obcí, sociálnym zamestnancom, polícii či školám a organizácii Zdravé regióny.

„Vďaka spoločnej práci všetkých vyššie uvedených zložiek sa podarilo zvládnuť epidémiu osýpok v okrese Trebišov, najmä s ohľadom na výskyt osýpok v oblastiach s obyvateľmi žijúcimi v nízkom sociálno-hygienickom štandarde. Keďže osýpky sú vysoko infekčné ochorenie, u chorých neočkovaných detí mohlo ľahko dôjsť k závažným komplikáciám a k náhlemu zhoršeniu zdravotného stavu. Situáciu sa však podarilo dobre zvládnuť,“ uzavrel hlavný hygienik SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok