Procházka i jeden nováčik. Vypočujú zvyšok kandidátov na sudcov

TA3 TASR
3.5.2019 09:36

Ústavnoprávny výbor Národnej rady pokračuje vo vypočúvaní kandidátov na ústavných sudcov. Pred poslancov príde desať kandidátov. Mali byť 12, ale Edita Pfundtner a Marek Tomašovič sa ospravedlnili. O post ústavného sudcu sa uchádza celkovo 24 kandidátov. Voľba v parlamente by mala byť 21. mája.

Poslanci vypočujú Štefana Kseňáka, Michala Matulníka, Petra Melichera, Soňu Mesiarikovú, Petra Palšu, Radoslava Procházku, Zuzanu Pitoňákovú, Petra Straku, Roberta Šorla, Martina Vernarského. Z desiatky je nový iba Palša, ostatní už kandidovali.

Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov, preto bude ďalšia voľba. V prvom hlasovaní nezvolili nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana.

Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Koalícia zatiaľ neoznámila dohodu na voľbe. Strany však pripúšťajú, že by mohli zvoliť všetkých desiatich chýbajúcich kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok