Pellegrini nesie Trumpovi darček, ktorý mu pripomenie mladosť

TA3 TASR
2.5.2019 07:07

Učiteľ na vojenskej akadémii a zároveň prvý tréner bejzbalu amerického prezidenta Donalda Trumpa pochádzal zo Slovensku. Volal sa Teodor Dobiáš. Preto jedným z darov, ktoré slovenský premiér Peter Pellegrini nesie do Bieleho domu, je špeciálne ručne vyrobená bejzbalová pálka vo farbách trikolóry s jeho venovaním. Premiér o tom informoval novinárov počas letu do Washingtonu.

Pellegrini nesie Trumpovi darček, ktorý mu pripomenie mladosť
SITA/AP

"Pre prvú dámu nesieme naozaj jeden krásny kroj zo stredného Slovenska. Veľmi ma však teší, že prezidentovi budeme môcť odovzdať aj jednu, špeciálne ručne a len pre tento účel vyrobenú bejzbalovú pálku vo farbách trikolóry, ktorá je teda vo farbách Spojených štátov, ako aj Slovenska s textom, ktorý mu bude navždy pripomínať, že jeho prvý tréner bejzbalu bol Slovák, a s venovaním predsedu vlády. Je to niečo, čo možno oproti iným štandardným darom má aj konkrétny príbeh a je naviazaný na konkrétne osoby. To je, myslím si, dar, ktorý má aj z emočnej stránky celkom vysokú hodnotu," zdôvodnil výber darčeka slovenský premiér.

Poradca predsedu vlády pre zahraničnú politiku a zároveň bývalý slovenský veľvyslanec vo Washingtone Peter Kmec priznal, že o trénerovi sa Úrad vlády dozvedel vďaka telefonátu od krajana, ktorý žije v Kanade. Teodor Dobiáš bol v americkej spoločnosti známy, keďže bol vojenským veteránom druhej svetovej vojny. Bojoval v Taliansku. Získal veľa ocenení aj od prezidentov. Zomrel v roku 2016 vo veku 90 rokov.

To, či prezident Trump dar aj prakticky využije alebo zostane v Bielom dome, nie je zatiaľ známe. "Americký protokol je v tomto dosť prísny. Všetky dary, ktoré sa dávajú na úrovni prezidentov USA, sa zachovávajú v archíve a sú v majetku Bieleho domu. Uvidíme, či ich bude môcť využiť, ale sme pripravení urobiť mu aj kópiu," dodal Kmec. Prezident Donald Trump prijme slovenského premiéra Petra Pellegriniho v Bielom dome v piatok 3. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok