Holandsku hrozia nové voľby, strany sa nezhodli na úsporných opatreniach

TA3, TASR
21.4.2012 22:51

Holandsku hrozia po necelých dvoch rokoch predčasné voľby po tom, ako stroskotali rozhovory politických strán o úsporných opatreniach na zníženie rozpočtového deficitu.

"Voľby sú ďalším logickým krokom," vyhlásil dnes premiér Mark Rutte po neúspechu rokovaní, za ktorý je podľa neho zodpovedný Geert Wilders, líder Strany za Slobodu (PVV). Rutteho menšinový kabinet bude o riešení situácie diskutovať na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí.


Rozhovory medzi koaličnými liberálmi, kresťanskými demokratmi a ich mimovládnym spojencom PVV odštartovali začiatkom marca, keď sa holandská ekonomika prepadla do recesie. Podľa odhadov deficit tohtoročného rozpočtu Holandska dosiahne 4,6 percenta, čo je vysoko nad trojpercentným limitom stanoveným Európskou úniou.


Po siedmich týždňoch sa však v piatok rokovania skončili bez dohody. Wilders po kolapse rozhovorov označil navrhovaný balík úsporných opatrení vo výške 14-16 miliónov eur za neprijateľný pre jeho stranu aj pre krajinu. Vyzval pritom na uskutočnenie volieb v čo najskoršom možnom termíne.


Wilders podľa vlastných slov nesúhlasil s tým, aby holandskí dôchodcovia museli platiť za "nezmyselné požiadavky Bruselu". Dohoda o úsporách by podľa neho bola možná, ak by koalícia príliš netrvala na presnom dodržiavaní pravidiel EÚ.


Premiér avizoval, že sa teraz pokúsi v spolupráci s parlamentom dosiahnuť prijatie potrebných rozpočtových škrtov ešte pred novými voľbami. Podľa jeho slov je to potrebné na obnovenie dôvery finančných trhov. V otázkach súvisiacich s eurozónou sa Ruttemu v minulosti podarilo získať podporu opozičných sociálnych demokratov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok