SaS chce pri dvojakej kvalite podrobný postup. Klamú, reaguje SNS

TA3 SITA TASR
29.4.2019 15:35

Na výzvu strany SaS, aby ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná odborne pretavila smernicu Európskeho parlamentu o nekalých obchodných praktikách do slovenskej legislatívy, zareagovala Slovenská národná strana. SaS podľa nej klame, keď tvrdí, že pri dvojakej kvalite urobila viac ako vláda a SNS.

SaS: Stránka s výsledkami testovania nefunguje

Ministerka agrorezortu Gabriela Matečná musí odborne premietnuť európsku smernicu o dvojakej kvalite potravín do slovenskej legislatívy. Uviedol to predseda opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že treba zaviesť testovanie podľa jednotných objektívnych kritérií. Ministerka by mala vypracovať aj postupy testovania dvojakej kvality potravín a vymáhania tejto legislatívy, dodal. "Smernicu vítame, je to posun vpred," pripomenul Sulík.

Veľký tlak na výrobcov potravín môže vyvinúť aj verejnosť a dvojaká kvalita potravín bude postihovaná ako klamlivá obchodná praktika. Zároveň dodal, že nie je definovaná dvojaká kvalita potravín. Predseda SaS očakáva, že kvalita potravín sa v SR zvýši. Ako poslanec Európskeho parlamentu uviedol, že bol tieňovým spravodajcom ku správe, ktorá predchádzala uvedenej smernici. Kvalita potravín súvisí aj s cenami a tu podľa neho zlyhala koaličná SNS a jej predseda Andrej Danko v súvislosti so zavedením zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov, ktorého dôsledkom bolo zvýšenie cien potravín. "Osobne som sa stretol s príslušnou eurokomisárkou, ktorá následne pozastavila účinnosť tohto, doslova hlúpeho zákona," povedal. 

Odborníčka strany na pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová poukázala na to, že nefunguje webová stránka s výsledkami testovania potravín. Pripomenula, že v roku 2005 bola prijatá smernica o nekalých obchodných praktikách, ktorá stačila na kontrolu dvojakej kvality, a bola prebraná do slovenskej legislatívy v roku 2007, do zákona o ochrane spotrebiteľa. Ďalej uviedla, že SR vtedy nahlásila do Bruselu, že Slovenská obchodná inšpekcia bude kontrolovať nepotravinové tovary a služby a Štátna potravinová a veterinárna správa potraviny. "ŠVPS o tejto povinnosti buď nevedela alebo nechcela vedieť, v každom prípade kontrolu nekalých praktík v potravinách nevykonávala," uviedla Halgašová s tým, že to považuje za kľúčové zlyhanie ŠVPS. Tá podľa nej na svojej stránke do júla 2018 uvádzala, že kontrolu nekalých praktík v potravinách vykonáva SOI, a nápravu urobila až na základe konania europoslanca Richarda Sulíka a eurokomisárky pre spravodlivosť Věry Jourovej. SaS zaslala otázky na ŠVPS o tom, koľko vykonali kontrol podnetov o dvojakej kvalite potravín, informovala Halgašová.Keď ministerka Matečná v roku 2016 prebrala rezort, jej top témou bola ochrana práv spotrebiteľa bez toho, aby sa zorientovala v problematike, mieni Halgašová. "Aj v správe o dvojakej kvalite výrobkov na jednotnom trhu sa uvádza, že niektoré prípady dvojakej kvality sú výsledkom nedostatočného presadzovania európskeho práva," uviedla odborníčka SaS.

SNS: Pri tejto téme boli roky v kóme

Strana SaS podľa SNS pri dvojakej kvalite klame, keď tvrdí, že toho v oblasti dvojakej kvality urobila viac ako vláda a SNS. "Som v nemom úžase, čo predviedol v pondelok Richard Sulík a SaS. Nedokážem zniesť, ak niekto v priamom prenose klame. SaS predviedla nehorázne klamstvo a musím poprosiť média, aby si preštudovali to, čo SaS tvrdilo o dvojakej kvalite. SaS si prisvojuje tému, o ktorej od začiatku hovorila, že neexistuje a obhajovala pri nej záujmy obchodníkov,“ reagoval predseda SNS Andrej Danko. Sloboda a Solidarita mala v minulosti pri otvorení témy dvojakej kvality na pôde EÚ podľa SNS ohovárať a kritizovať politikov, ktorí proti nej bojovali. "SaS tvrdila, že výsledky testovania dvojakej kvality sú zmanipulované, táto téma poškodzuje výrobcov, robí zo Slovenska iracionálneho partnera v EÚ. SaS tiež tvrdila, že politici nebudú schopní donútiť výrobcov dodávať rovnaký tovar a podobne,“ uviedol Danko.

Ministerka Gabriela Matečná podľa predsedu SNS za posledné obdobie vyčlenila pre farmárov 80 mil. eur a tému dvojakej kvality dostala na úroveň EÚ. "Ministerky Matečnej sa musím zastať. V EÚ hovorila o téme dvojakej kvality potravín a otvárala ju v rámci V4. Táto žena vybojovala 80 miliónov eur pre slovenských farmárov. Richard Sulík by mal mať v sebe trochu objektívnosti, no on namiesto uznania ministerku kritizuje. Dnes vyšla nová správa EÚ, že dvojaká kvalita existuje,“ pokračoval Danko. Ak predseda SaS tvrdí, že za roky v Európskom parlamente urobil niečo pre slovenských farmárov, podľa SNS klame. "Jediné, čo urobil, tak loboval za zrušenie osobitného odvodu. Videli sme, že Brusel nás zrádza a ako predseda SNS som odvod zrušil. Nechcel som ďalšie mediálne klamstvo a to také, že odvod navýšil ceny potravín,“ dodal Danko. Predseda SNS zároveň vyzval predstaviteľov SaS, aby sa ospravedlnili strane SNS a ministerke Matečnej.

Strana SaS bola pri téme dvojakej kvality podľa SNS dva roky v kóme. "Doteraz hájila táto strana obchodníkov. Nikdy nebude bojovať za práva spotrebiteľov, ale za práva nadnárodných obchodných reťazcov. Dvojaká kvalita potravín je obrovským úspechom Slovenska, SNS a ostatných poškodených členských krajín EÚ. Na začiatku boli aj politici v EÚ ohľadom tejto témy skeptickí, no nám sa podarilo tento problém vyriešiť legislatívne,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná. Ohľadom testovania a toho, že Slovensko nemá jeho metodiku Gabriela Matečná uviedla, že SaS nemá pravdu. „Metodika je a testovania na Slovensku boli a budú. Výsledky posledných kontrol z Európskej únie prídu na jeseň. Boj s dvojakou kvalitou sme dotiahli do konca. Národná smernica, ktorá bude implementovať tú z EÚ bude. Už teraz ju pripravujeme a prvotný nástrel bude k dispozícii možno už na jeseň tohto roka,“ uzavrela Gabriela Matečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok