Rozhodli o osude ĽSNS, súd zamietol návrh na jej rozpustenie

TA3 TASR SITA
29.4.2019 10:32

Marianovi Kotlebovi nezrušili stranu tak, ako sa to pred rokmi stalo so Slovenskou pospolitosťou. Najvyšší súd v ostro sledovanom prípade zamietol návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a ĽSNS nerozpustil. Udalosti súvisiace s verdiktom s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

15:10 Podľa predsedu SNS a NR SR Andreja Danka sa rozsudky súdu nekomentujú, ale rešpektujú. "To, čo sa deje v spoločnosti, je zodpovednosť každého. Nechcite, aby som komentoval rozsudok," povedal počas tlačovej konferencie Danko.

14:20 Smer-SD nekomentuje rozhodnutie štátnych inštitúcií, uviedol hovorca strany Ján Mažgút s tým, že rozhodnutie Najvyššieho súdu nerozpustiť Ľudovú stranu Naše Slovensko rešpektujú.

13:25 Za rozsudkom Najvyššieho súdu nerozpustiť ĽSNS je aj slabá argumentácia prokuratúry. Tvrdí to odborník na extrémizmus z organizácie Globsec Daniel Milo. Podľa neho nebol výkon zástupcov generálnej prokuratúry na verejnom prejednávaní žaloby začiatkom apríla príliš presvedčivý.

13:00 Pre nesúhlas s rozsudkom Najvyššieho súdu už antifašistické organizácie avizujú protest. Ako informovali na Facebooku, podujatie pod názvom Antifašistická mobilizácia sa bude konať vo štvrtok 2. mája na bratislavskom Námestí SNP od 18:00.

12:55 Najvyšší súd dnešným rozhodnutím nerozpustiť stranu Mariana Kotlebu ĽSNS potvrdil jej legitimitu. Uviedli to predstavitelia strany na brífingu v oficiálnej reakcii na rozhodnutie súdu. Podľa Mariana Kotlebu mala záujem o rozpustenie strany aj vládna koalícia, keď bol dnes pred budovou súdu aj minister spravodlivosti Gábor Gál. "Politické špičky sa snažili zasahovať do rozsudku, pretože inak sa nedá vyhodnotiť prítomnosť ministra spravodlivosti. Chcel by som poďakovať všetkým členom päťčlenného senátu najvyššieho súdu, ktorí rozhodovali iba na základe zákona a nie na základe sympatií či antipatií," povedal Kotleba.

12:45 Ministerstvo vnútra SR rozsudok rešpektuje, uviedla Petra Friese z tlačového odboru Kancelárie MV SR. "Činnosť ani rozhodnutia súdu však ministerstvo komentovať nebude," doplnila Friese.

12:30 Lídra SaS Richarda Sulíka rozhodnutie o nerozpustení ĽSNS neprekvapuje, nevidel dostatočné dôvody na rušenie tejto strany. Poraziť ju podľa neho treba v politickej súťaži, a to "konceptmi, programom, ľuďmi, skúsenosťami".
Sulík kritizoval v tejto súvislosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Iniciatívu Čižnára považujem za vyslovene hlúpu a škodlivú. Mal by sa venovať rozumnejším veciam, mal by naháňať mafiánov, možno si pohovoriť so svojím kolegom Kováčikom, aby prestal zametať všetky kauzy. Takto akurát naháňa ďalších sympatizantov strane Mariana Kotlebu, s ktorými bytostne nesúhlasíme," vyhlásil.

Predseda SaS tiež pripomenul, že s ĽSNS odmietol prípadnú koaličnú spoluprácu. "Má vo svojich radoch členov, ktorí tvrdia, že holokaust sa nestal, Hitler vojnu nezačal, šesť miliónov mŕtvych Židov je rozprávka. To sú skrátka ľudia, ktorí to nemajú v hlave dostatočne usporiadané na to, aby mohli robiť politiku," uviedol jeden z dôvodov nespolupráce so stranou Kotlebu.

12:00 Rozhodnutie o nerozpustení ĽSNS strana Most-Híd "musí" rešpektovať. "Dnešné rozhodnutie sa zrodilo pre nedostatok dôkazov, čo v našom ponímaní nelegalizuje názory a úsilie predstaviteľov Ľudovej strany Naše Slovensko, ktoré by v demokratickej spoločnosti 21. storočia nemali mať priestor," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Kotlebova prvá strana dostala zákaz fungovania z dobre známych dôvodov, zdôraznila hovorkyňa. "Druhé politické zoskupenie, síce odlišným spôsobom, ale reprezentuje rovnako deštruktívne názory ako to prvé. Fakt, že niektorí členovia, aj bývalý líder zakázanej Slovenskej pospolitosti, vymenili fašistické uniformy za obleky, neznamená, že zmenili aj názor," doplnila.

11:45 Predsedníčka senátu Jana Zemková zdôraznila, že posúdili jednotlivé dôkazy obžaloby. V súvislosti s ohrozovaním demokracie bol podľa jej slov najdôležitejší prvok bezprostrednosti. Skonštatovala pri tom, že riziko nie je dostatočne bezprostredné, pretože strana nemá dosť poslancov v parlamente na to, aby sama schválila zákony, ktoré by mohli demokraciu ohroziť.

11:30 Generálna prokuratúra si počká na písomné vyhotovenie a doručenie rozhodnutia Najvyššieho súdu. "Až potom bude možné zaujať relevantné stanovisko," reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

10:40 Proti verdiktu Najvyššieho súdu sa nedá odvolať.

10:30 Kotlebovi nezrušili stranu tak, ako sa to pred rokmi stalo so Slovenskou pospolitosťou. Najvyšší súd v ostro sledovanom prípade zamietol návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a ĽSNS nerozpustil.

192904kotleba-1612174_7f000001-b99e-f442.jpg

10:25 Organizátorov antifašistického protestu prišiel krátko podporiť pred budovu MS a NS aj minister spravodlivosti Gábor Gál. Okrem iného uviedol, že prišiel vyjadriť svoj občiansky názor, pričom si myslel, že po roku 1945 sa spoločnosť poučila z minulosti.

10:00 Pojednávanie sa v týchto chvíľach malo začínať. "Ak sa bude rozhodovať výlučne na základe zákona, nemáme sa čoho báť," vyhlásil po príchode šéf nacionalistov Kotleba.

09:50 Na súd dorazil aj Marian Kotleba v sprievode niekoľkých poslancov jeho strany.

09:45 Na druhej strane sa pred budovou začali postupne schádzať aj stúpenci ĽSNS.

V mieste oboch zhromaždení sú prísne bezpečnostné opatrenia, v budove nachádzajú desiatky príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže vrátane zásahovej jednotky, psovodov a pyrotechnikov. Pred budovou sú zase prítomné hliadky mestskej polície a štátnej polície.

09:40 Na verdikt súdu by sme nemali čakať dlho, senát by mal už okolo desiatej predpoludním začať s čítaním rozsudku.

09:35 Pred budovu Najvyššieho súdu prišlo niekoľko známych tvárí, ktoré rozprestreli transparent "Stop fašizmu". Sú medzi nimi herečka Zuzana Kronerová či novinár Marián Leško. Ako uviedli organizátori protestu, "ide o prejav jasného občianskeho postoja v časoch narastajúcej podpory rôznych foriem extrémizmu v našej spoločnosti". To považujú za alarmujúce ohrozenie slobody a demokracie.

9:10 To, či stranu treba zrušiť, vyvolalo diskusiu aj na domácej politickej scéne. Prezident Andrej Kiska tvrdí, že ak strana porušuje zákon, súd by ju mal zrušiť.

Obžaloba strane vyčíta prístup k niektorým skupinám občanov, predovšetkým Rómom, ambíciu zriadiť domobranu alebo označovanie NATO, ktorého je SR členom, za zločineckú organizáciu. Podľa stanoviska GP SR je tiež strana názorovou a ideologickou pokračovateľkou Slovenskej pospolitosti - Národnej strany, ktorú NS SR rozpustil v roku 2006.

Na pojednávaní začiatkom apríla advokát Radovan Hrádek odmietol zameranie strany voči Rómom, podľa neho strana posudzuje každú osobu individuálne na základe jej správania. Domobrana podľa neho funguje aj v iných štátoch, napríklad vo Švajčiarsku, nemá nahradiť políciu, ale spolupracovať s ňou. Pred súdom vystúpil aj Marian Kotleba ako štatutár strany. Prokuratúra podľa neho v žalobe dostatočne neuviedla, prečo by mala byť strana ohrozením pre demokraciu alebo ústavu. „Ohrozením demokracie by bolo zrušenie parlamentnej strany,“ vyhlásil.

9:00 Podnet na zrušenie ĽSNS podal 24. mája 2017 generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Svoj postup odôvodnil tým, že po vyhodnotení rozsiahlych podkladov sa ukázalo, že strana ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami, svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy. O rozpustení ĽSNS pojednával Najvyšší súd 9. apríla. Päťčlenný senát správneho kolégia odročil pojednávanie na dnes, keď plánuje vyniesť aj rozhodnutie.

8:50 O ďalšom pôsobení ultranacionalistickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko by mal dnes od desiatej predpoludním rozhodovať senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Generálna prokuratúra podala ešte v máji 2017 žalobu na rozpustenie strany. Pred Najvyšším súdom je zároveň protest "Stop fašizmu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok