Japonsko oslavuje prázdniny, súvisia s nástupom nového cisára

TA3 TASR
27.4.2019 19:20

V Japonsku sa začalo desať dní sviatočného voľna. Ich súčasťou budú aj oslavy nástupu nového cisára Naruhita na trón. Doterajší cisár Akihito, ktorý stál na čele Japonska tri desaťročia, sa vzdá cisárskeho úradu na budúci týždeň v utorok.

V Japonsku sa v sobotu začali desaťdňové prázdniny, súčasťou ktorých budú aj dva dni slávností pri príležitosti nástupu nového cisára a novej éry. Cisár Akihito (85), ktorý vládne v krajine od januára 1989, sa trónu vzdá na budúci týždeň v utorok ako prvý japonský cisár za uplynulých 200 rokov. Nasledujúci deň, 1. mája, sa moci ujme jeho najstarší syn, korunný princ Naruhito (59). Akihito naznačil túžbu odstúpiť v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností.

Japonsko začiatkom apríla zverejnilo názov novej cisárskej éry, ktorá sa začne v máji, keď Akihito abdikuje. Nová éra sa bude volať Reiwa, čo znamená "poriadok a harmónia". Akihitova éra - Heisei - sa začala jeho nástupom na trón v roku 1989.

Nezvyčajne dlhé prázdniny Japoncov, známych svojou pracovitosťou, sú spojením týchto dvoch dní osláv s tradičným tzv. Zlatým týždňom, ktorý je jedným z najrušnejších dovolenkových období v krajine. Mnohí obyvatelia Japonska plánujú využiť túto zriedkavú príležitosť na cestovanie. Zlatý týždeň sa končí 6. mája.

Témy: Japonsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok