Vzdelaní a bohatí. Kto boli útočníci, ktorí zabili stovky ľudí

TA3 SITA
24.4.2019 15:00

Mnohí zo samovražedných útočníkov, ktorí počas Veľkonočnej nedele v koordinovaných útokoch zabili na Srí Lanke viac ako 350 ľudí, boli veľmi vzdelaní a pochádzali z majetných rodín, uviedol to minister obrany Ruvan Vidževardene.

Útočníci boli podľa neho odídení členovia z dvoch extrémistických moslimských skupín. Srílanskí predstavitelia predtým vinili z útokov jednu extrémistickú skupinu, hoci uvádzali, že útočníci mohli mať podporu od zahraničných militantov. "Ich zmýšľanie je také, že v tejto krajine môže byť jediným náboženstvom islam," pokračoval Vidževardene. "Sú to vcelku dobre vzdelaní ľudia," dodal, pričom podľa neho mal najmenej jeden z nich právnický titul a niektorí študovali vo Veľkej Británii a Austrálii.

Tajné služby na Srí Lanke považujú za strojcu veľkonočných atentátov radikálneho duchovného Zahrána Hašíma.

V súvislosti s útokmi zadržali doteraz na Srí Lanke najmenej 60 osôb. Pri vyšetrovaní pomáha aj tím agentov americkej FBI a predstavitelia americkej armády.

Srí Lankou na Veľkonočnú nedeľu otriasla najprv šestica takmer simultánnych explózií v troch kostoloch a troch hoteloch. Neskôr sa ozvali ďalšie dva výbuchy na okraji hlavného mesta Kolombo. Druhý z nich, na predmestí Dematagoda, si vyžiadal životy troch policajtov, ktorí tam išli na základe tipu vypočuť podozrivých. Všetci atentátnici boli srílanskí občania, no úrady predpokladajú prepojenie na zahraničné siete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok