Schválili historicky najväčší nákup pre armádu. Zostáva utajený

TA3 TASR SITA
15.11.2017 12:31

Vláda schválila návrh realizácie dodávok bojových obrnených vozidiel 8x8 a 4x4, do ktorého má byť zapojený slovenský obranný priemysel.

Modernizácia za vyše miliardu

Materiál je v utajenom režime, a tak viac informácií nie je známych. Minister obrany Peter Gajdoš minulý týždeň informoval, že do výroby obrnených vozidiel pre slovenskú armádu by mal byť v maximálnej miere zapojený slovenský obranný priemysel. Ide o historickú modernizáciu, ktorá si do roku 2029 vyžiada 1,2 mld. eur.

V prípade vozidiel 8x8 má slovenské ministerstvo obrany podpísané memorandum s fínskym rezortom obrany, na základe čoho vznikla technická dohoda. Slovenský podnik Konštrukta - Defence a fínsky štátny podnik už na základe toho vyvíjajú požadované časti.

Slovenská strana by pritom mala vyvíjať 2/3, tretina je na strane Fínov, ktorí na základe našich požiadaviek majú upraviť podvozok. Predstavitelia rezortu obrany minulý týždeň zdôraznili, že prototyp vozidla by mohol byť k dispozícii o mesiac. Následne musí vozidlo prejsť vojskovými a technickými skúškami. V prípade vozidiel 4x4 je rezort obrany na začiatku cesty. Nie je ešte vybratý partner, ktorého sa rozhodli nájsť a pomôcť im k tomu má Priemyselný deň, ktorý sa uskutoční vo vojenských priestoroch na Záhorí 6. decembra.

Kiska žiada transparentnosť

V súvislosti s nákupom sa s ministrom Gajdošom zišiel aj prezident Andrej Kiska. Kiska si myslí, že Slovensko potrebuje transparentnosť od prvého možného okamihu, kedy sa dá z pohľadu utajovaných údajov informovať občanov. 

Prezident poznamenal, že nedávno sa s predsedom vlády Robertom Ficom a predsedom NR SR Andrejom Dankom zhodli na tom, že jednou z kľúčových úloh pri zvyšovaní bezpečnosti a obranyschopnosti štátu je transparentná a efektívna modernizácia ozbrojených síl. "Modernizácia je nesmierne dôležitá. Obranyschopnosť našej armády je na veľmi nízkej úrovni. Pri tomto procese je dôležité povedať aj to, koľko bude modernizácia stáť, kto ju bude robiť a za akých podmienok. Hovoríme o výraznom navýšení rozpočtu na obranu," povedal Kiska.

Informoval o spôsobe realizácie

"Informoval som prezidenta o tom, akým spôsobom budeme realizovať dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl do roku 2030. Vychádzali sme z predpokladov dosiahnutia 1,6 percenta HDP do roku 2020 a dve percentá HDP do roku 2024," povedal minister obrany. Na základe toho boli podľa neho vypracované materiály, ktoré boli predložené vláde.

"Na produkcii vozidiel 8x8 by sme sa podieľali až 70 percentami, na produkcii obrnených vozidiel 4x4, v prípade úspešného vývoja až 80 percentami. Až 100 percent je naše duševné a priemyselné vlastníctvo," povedal Gajdoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok