Obloha sa má sfarbiť do oranžova, prichádza piesok zo Sahary

TA3 SITA
23.4.2019 10:36

Na územie Slovenska prichádza piesok zo Sahary. Jeho prítomnosť bude badať aj na zemi - prachové častice totiž na seba naviaže dážď. "Po Veľkej noci sa môžete opäť pustiť do upratovania a umývania. Zašpinené bude všetko, čo oprší. Vaše autá, záhradný nábytok, či parapetné dosky," uvádzajú meteorológovia.

Podnikateľ Jozef Brhel zostáva vo väzbe, rozhodol Najvyšší súd
TASR/Jaroslav Novák

"Už teraz sa vo výškach začína vyskytovať čoraz výraznejšia koncentrácia prachových častí. Obloha sa pri dnešnom východe Slnka, no najmä západe Slnka sfarbí do oranžových odtieňov," informuje portál imeteo.sk. Ako ďalej uvádza, prach sa prenáša vo výške niekoľkých kilometrov nad zemou a vplyvom silného prúdenia sa dostane až nad Škandináviu, Britské ostrovy či Rusko.

Zvýšené koncentrácie prachových častíc budú môcť evidovať v celej Európe. Na Slovensku bude najsilnejšia koncentrácia v oblasti Poddunajskej nížiny a na juhu stredného Slovenska. Už v nedeľu sa prvé koncentrácie prachových častí objavili na juhu Španielska či Francúzska. Piesok sa dostal aj nad Britské ostrovy, Taliansko a začal prúdiť nad strednú Európu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok