Známy miliardár prišiel pri útokoch na Srí Lanke o tri svoje deti

TA3 SITA
22.4.2019 15:52

Séria nedeľných bombových útokov na Srí Lanke si vyžiadala minimálne 290 mŕtvych a 500 zranených. Medzi mŕtvymi sú aj tri deti najbohatšieho Dána, ktorý stojí za značkou ASOS.

Známy miliardár prišiel pri útokoch na Srí Lanke o tri svoje deti
SITA/AP

Prevažnú väčšinu obetí tvoria srílanskí občania, pričom mnohí z nich boli príslušníkmi tamojšej kresťanskej minority. Medzi obeťami by malo byť osem Britov, päť Indov.

O tri zo svojich štyroch detí prišiel počas nedeľných útokov na Srí Lanke Anders Holch Povlsen - majiteľ odevnej spoločnosti Bestseller a pravdepodobne najbohatší muž Dánska. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie hovorcu spoločnosti o tom informovala agentúra AFP. "Potvrdzujem, že tri deti zahynuli," vyhlásil hovorca firmy Bestseller Jesper Stubkier, ktorý vzhľadom na "zachovanie súkromia Povlsenovej rodiny odmietol poskytnúť podrobnejšie informácie. Dánsky miliardár sa na Srí Lanke nachádzal so svojou ženou Anne a so svojimi štyrmi deťmi v čase, kedy krajinu postihla séria výbuchov, ktoré si vyžiadali najmenej 290 obetí a vyše 500 zranených.

Šesť takmer simultánnych explózií v troch kostoloch a troch hoteloch má na svedomí sedem samovražedných útočníkov. Podľa vládnych predstaviteľov boli členmi miestnej radikálnej islamistickej skupiny. Všetci atentátnici boli srílanskí občania, no úrady predpokladajú prepojenie na zahraničné siete. Informoval o tom minister zdravotníctva Radžita Senaratne, podľa ktorého tiež zahraničné tajné služby krajinu niekoľkokrát varovali pred možným útokom, prvý raz už 4. apríla.

Anders Holch Povlsen má 46 rokov a je najbohatším človekom Dánska. Spolu so ženou Anne mali štyri deti, tri z nich zahynuli pri teroristických útokoch.

V súvislosti s útokmi, ku ktorým sa zatiaľ nikto neprihlásil, zadržali viacero podozrivých, podľa AP 13 a podľa BBC až 24. Prezident tiež vyhlásil výnimočný stav, vďaka ktorému získa polícia a armáda väčšie právomoci. Srí Lankou na Veľkonočnú nedeľu otriasla najprv šestica takmer simultánnych explózií v troch kostoloch a troch hoteloch. Neskôr sa ozvali ďalšie dva výbuchy na okraji hlavného mesta Kolombo. Druhý z nich, na predmestí Dematagoda, si vyžiadal životy troch policajtov, ktorí tam šli na základe tipu vypočuť podozrivých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok