Nezmyselné, reagovali lídri na smrť novinárky. Čin odsúdili

TA3 TASR
19.4.2019 16:42

Írsky premiér Leo Varadkar v reakcii na nepokoje v severoírskom meste Londonderry upozornil, že "nemôžeme dovoliť tým, ktorí chcú šíriť násilie, strach a nenávisť, aby nás vtiahli späť do minulosti".

Na štvrtkovú streľbu, pri ktorej zomrela 29-ročná novinárka Lyra McKeeová, reagovala aj britská premiérka Theresa Mayová s tým, že šlo o "šokujúce a naozaj nezmyselné" zabitie.

Streľbu v Severnom Írsku odsúdil aj hovorca Európskej komisie. "Odsudzujeme takéto násilie a sme presvedčení, že príslušné britské orgány zistia presné okolnosti tejto tragickej udalosti," dodal.

Neznámy strelec vypálil v meste Londonderry vo štvrtok večer okolo 23.00 h miestneho času niekoľko rán smerom na policajtov a novinárku McKeeovú, ktorú postrelil. Zranenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla.

Polícia Severného Írska krátko po polnoci v noci na piatok v správe na Twitteri potvrdila, že pri večernej prestrelke v štvrti írskych nacionalistov Creggan zastrelili 29-ročnú ženu. Neskôr spresnila, že obeťou je McKeeová. Podľa polície šlo o teroristický čin. Incident sa stal krátko pred veľkonočným víkendom, počas ktorého si írski republikáni nesúhlasiaci s britskou prítomnosťou v Severnom Írsku pripomínajú výročie veľkonočného povstania proti britskej nadvláde v roku 1916.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok