Kritizovaná stavba pod Mostom SNP zostáva, úrad stopol búranie

TA3 TASR
17.4.2019 08:25

Okresný úrad Bratislava zrušil rozhodnutie petržalského stavebného úradu, ktoré nariaďovalo odstrániť kritizovanú stavbu pod Mostom SNP v hlavnom meste.

Kritizovaná stavba pod Mostom SNP zostáva, úrad stopol búranie
SITA/Diana Černáková

Stavbu najskôr nariadili odstrániť

Vysvetľuje to tým, že stavebný úrad postupoval v konaní procesne nesprávne, a vec preto vrátil na nové prejednanie i rozhodnutie. Potvrdili to okresný úrad i bratislavská mestská časť Petržalka. Petržalský stavebný úrad pred pár týždňami nariadil odstrániť kritizovanú stavbu pod Mostom SNP. Považuje ju totiž za nepovolenú. Voči rozhodnutiu úradu sa však stavebník - spoločnosť Zemegula, odvolal a o ďalšom postupe preto rozhodol Okresný úrad Bratislava.

"Príslušný stavebný úrad je povinný v novom prejednaní postupovať v zmysle právneho názoru odvolacieho orgánu, odstrániť zistené nedostatky, vyriešiť pochybnosti v oblasti príslušnosti na konanie, dostatočne zistiť skutkový stav a pokračovať v konaní, ktoré bude mať oporu v zákone a bude zohľadňovať všetky skutočnosti," uviedla petržalská samospráva. Deklaruje, že tak postupovať bude.

181205stavba-snp-most-3523108_7f000001-e5d9-2c8c.jpg

Nad rámec havarijného stavu

Na nástupnom priestore do reštaurácie UFO na Moste SNP realizovala minulý rok firma Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu, vyhliadku UFO i pláž pri Dunaji, časť prác s cieľom odstránenia havarijného stavu časti objektu mosta. Na tie v januári 2018 stavebný úrad vydal predbežné povolenie na začatie prác. "Avšak štátny stavebný dozor zistil, že práce boli vykonávané nad rámec havarijného stavu a že zámerom stavebníka bolo vybudovať pod mostom cyklistické a turistické centrum," uviedol nedávno petržalský miestny úrad.

Stavebník totiž minulý rok odstránil hlavné a bočné schodiská vedúce na Most SNP (na petržalskej strane) vrátane nástupnej plošiny a zrealizoval novú konštrukciu ako základ na dvojpodlažnú stavbu. Podľa úradu však tento zväčšený rozsah potrebných opráv havarijného stavu stavebnému úradu neohlásil a ani nepožiadal o ich povolenie. Práce na stavbe boli po kritike verejnosti v máji 2018 zastavené a doteraz sa čaká na konečné rozhodnutie úradov. Na petržalskej strane pod Mostom SNP sa tak v súčasnosti nachádza rozostavaný dreveno-kovový skelet.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo žiada od spoločnosti Zemegula, aby vypracovala a hlavnému mestu predložila nový architektonický návrh. Ten má byť minimalistickým zásahom do architektúry Mosta SNP a kompozične musí rešpektovať jeho hmotové a tvarové riešenie v súlade s kritériami, ktoré sú v platnej nájomnej zmluve. Firma Zemegula na otázky TASR doteraz nereagovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok