Najväčšie voľby na svete. Indonézia si volila parlament i prezidenta

TA3 TASR
17.4.2019 07:52

V Indonézii si volili prezidenta aj parlament. Miestne voľby sú najväčšími a najzložitejšími jednodňovými voľbami na svete. Registrovaných je vyše 190 miliónov oprávnených voličov. V krajine bolo otvorených vyše 800-tisíc hlasovacích miestností. Podľa prvých odhadov vedie súčasný prezident Joko Widodo.

Najväčšie voľby na svete. Indonézia si volila parlament i prezidenta
SITA/AP

Priebežné výsledky prezidentských volieb v Indonézii naznačujú, že ich víťazom sa stane doterajšia hlava štátu Joko Widodo, ktorý nad protikandidátom bývalým armádnym generálom Prabowom Subiantom vedie o viac ako 13 percent hlasov.

Po spočítaní 51 percent hlasov by Widoda v prezidentskom úrade chcelo aj naďalej vidieť 56,7 percenta voličov, zatiaľ čo bývalého generála indonézskych ozbrojených síl Prabowa Subianta chce za prezidenta len 43,3 percenta hlasujúcich, vyplýva z prieskumu Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.

Tohtoročný súboj o post indonézskej hlavy štátu je reprízou prezidentských volieb v roku 2014, keď Widodo so ziskom viac ako 51 percent hlasov zvíťazil nad Subiantom, ktorému vyjadrilo dôveru vyše 46 percent voličov. V Indonézii, ktorá má viac ako 260 miliónov obyvateľov, je vyše 187 miliónov registrovaných voličov s aktívnym volebným právom po dovŕšení 17. roku života. V Indonézii, ktorá je prezidentskou republikou, kde prezident stojí na čele štátu i vlády, sa v stredu konali aj parlamentné voľby, v ktorých sa o priazeň voličov uchádza viac ako 20 politických subjektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok