Kauza futbalovej korupcie má prvého odsúdeného. Svoj trest prijal

TA3 SITA
16.4.2019 12:58

Známa kauza športovej korupcie, pri ktorej vlani polícia zadržala 22 futbalových rozhodcov a funkcionárov zo stredného Slovenska, má prvého právoplatne odsúdeného vinníka. Je ním bývalý prezident futbalového klubu Sklotatran Poltár a zároveň mestský poslanec Radovan Baník. K úplatku sa priznal a prijal peňažný trest vo výške 600 eur.

Poslanec mestského zastupiteľstva

Za prečin športovej korupcie uložil samosudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici peňažný trest 600 eur pre lekára Radovana Baníka z Poltára. Lekár priznal, že podplatil rozhodcov v zápase futbalistov Poltára a Šalkovej v máji minulého roku.

Baník, ktorý je poslancom Mestského zastupiteľstva v Poltári, s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Podľa dohody odsúdený lekár prijal aj trest zákazu deväť mesiacov navštevovať súťažné zápasy poltárskych futbalistov. Verdikt je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči nemu neodvolá.

Skutok spáchal 51-ročný Radovan Baník 5. mája 2018. V súvislosti s rozhodovaním na futbalovom zápase 20. kola IV. Ligy Juh medzi TJ Sklotatran Poltár a FK Šalková. V priestoroch štadióna lekár sľúbil jednému z asistentov rozhodcu, že arbitri dostanú „pozornosť“ tristo eur, ak ovplyvnia výsledok v prospech domáceho tímu. Ten vyhral 5:0 a Baník po zápase v kabíne rozhodcov odovzdal dohodnutú sumu. Úplatok dostali nielen rozhodcovia, ale i delegát stretnutia.

Uchádzal sa o kreslo primátora

Baníka s ďalšími osobami zadržali príslušníci NAKA v júli minulého roku v Banskej Bystrici v rámci akcie Delegát. Vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky 21 osobám vzniesol obvinenie zo športovej korupcie. Z nich devätnásť obvinených pristúpilo na uzavretie dohody o vine a treste. Akcia súvisela s rozhodovaním na futbalových zápasoch v pôsobnosti Stredoslovenského futbalového zväzu.

Konanie na súde sledovala primátorka Poltára Martina Brisudová a viacerí občania tohto okresného mesta. Pre médiá uviedli, že konanie Baníka ako poslanca mestského zastupiteľstva vrhá na ostatných zlé svetlo a za neprípustné z morálneho hľadiska označili jeho pôsobenie v tejto funkcii. Lekár v predchádzajúcom volebnom období zastával funkciu viceprimátora a v tomto volebnom období sa uchádzal o kreslo primátora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok