Angličtina len ako voliteľný jazyk? Škodlivé, tvrdí Klub 500

TA3 TASR
16.4.2019 10:22

Klub 500 nesúhlasí s návrhom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ktorý stavia výučbu angličtiny na základných školách na úroveň voliteľného jazyka. Podľa návrhu rezortu školstva by riaditelia základných škôl mali sami rozhodnúť, ktorý jazyk sa bude vyučovať povinne. Informoval o tom výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Zneužili smrť Jula Viršíka. Dezinformátori priživili protiočkovaciu kampaň
TASR/Tomáš Halász

Rezort: Školy to vnímajú pozitívne

Podľa Klubu 500 je tento krok nesystémový a škodlivý. "Štát investoval do výučby angličtiny a aj do vzdelávania pedagógov, ktorí ju majú vyučovať, obrovské prostriedky. Anglický jazyk je dôležitý aj z pohľadu trhu práce. Je najviac preferovaný medzi zamestnávateľmi a jeho slabé ovládanie môže v budúcnosti znevýhodňovať absolventov škôl pri hľadaní zamestnania," tvrdí Gregor. Podľa Gregora nie je pravda, že ministerstvo pristupuje k liberalizácii výučby jazykov po dohode so zamestnávateľmi. "Práve tí požadovali, aby bola angličtina povinná," poznamenal Gregor.

Ako uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva, krok k liberalizácii výučby cudzích jazykov uvítali niektorí zamestnávatelia z Nemecka i Francúzska. "Ako príklad môžeme uviesť skutočnosť, že na západnom Slovensku zamestnávajú našich občanov veľké automobilky Volkswagen a Peugeot Citroën," dodal rezort školstva.

Podľa rezortu školstva rovnako školy vnímajú pozitívne, ak majú možnosť slobodnej voľby, takže tento krok je pre ne dobrovoľný. "Ak škole a jej žiakom vyhovuje ako povinný cudzí jazyk anglický jazyk, môže v jeho výučbe pokračovať," vysvetlilo ministerstvo. V prípade, že sa žiak rozhodne pre iný prvý cudzí jazyk, angličtina sa pre neho stane druhým povinným jazykom.

Liberalizácia výučby jazykov

Klub 500 žiada rezort školstva, aby tento návrh prehodnotilo a nezavádzalo opatrenia, ktorých výsledkom bude zhoršenie kvality absolventov našich škôl.

Na základných školách by malo od septembra dôjsť k liberalizácii výučby cudzích jazykov. Zmena by sa mala týkať výberu prvého cudzieho jazyka. Doteraz bola prvým cudzím jazykom povinne len angličtina. Odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva potvrdil, že pre školy chce zaviesť možnosť ponúkať aj iný cudzí jazyk. Malo by ísť o nemčinu, francúzštinu, ruštinu, taliančinu alebo španielčinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok