SAV chce prilákať ľudí, ponúka vybavenejšie laboratóriá a vyššie odmeny

TA3
14.11.2017 13:16

Slovenská akadémia vied chce zabrániť proti odchodu šikovných ľudí do zahraničia a zároveň sa Slovákov z cudziny snaží prilákať späť. Ponúka im lepšie vybavenie laboratórií a lepšie odmeňovanie.

Na projekte SASPRO pracuje 38 vedcov

"Jedným z problémov na Slovensku je odliv ľudí do zahraničia nielen za štúdiom, ale aj za prácou. Získať mladých ľudí do laboratórií je čoraz väčší problém," povedal Pavol Šajgalík, predseda SAV. Program Ľudia priniesol SAV od roku 2015 vedcov zo zahraničia, ktorí opustili svoje pracoviská a prišli robiť vedu na Slovensko. "V programe SASPRO je zapojených dovedna 16 Slovákov a 22 zahraničných výskumníkov," poznamenal Šajgalík. Práve táto schéma je podľa jeho slov v našich podmienkach najúčinnejším prostriedkom, ako bojovať proti odlivu mozgov do zahraničia.

Jedným z príkladov, že sa talentovaný človek vráti zo zahraničia na Slovensko, je aj Andrea Bábelová, ktorá pracuje v Biomedicínskom centre SAV. Po desiatich rokoch výskumnej práce v Nemecku sa vrátila na Slovensko a venuje sa výskumu v oblasti nanomedicíny. "Skúmam najmä terapeutické nanomateriály ako úplne nové formy liečiv," povedala Bábelová. Zároveň zdôraznila, že robiť vedu na Slovensku nie je ľahké a porovnávať sa so zahraničím sa môžeme len veľmi ťažko. "V Nemecku bolo prístrojové vybavenie a aj finančné ohodnotenie úplne iné. Vidím však zmeny k lepšiemu aj na Slovensku," zhodnotila.

Chýba viac odbornej literatúry

Ukrajinka Oleksandra Ivanova prišla na Astronomický ústav do Tatranskej Lomnice z Kyjeva a na Slovensku skúma nové kométy a ich fyzikálne aktivity. Nemec Dirk Dalberg na Ústave politických vied SAV rozpracoval projekt Politické myslenie českého a slovenského disentu v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Jeho projekt pomôže lepšie pochopiť obdobie takzvaného reálneho realizmu.

"Na Slovensku mi chýba viac odbornej literatúry, pozitívne však hodnotím prístup kolegov, ktorí mi pomáhajú pri lepšom pochopení našich dejín. Predtým som žil v Prahe a teraz sa mi v Bratislave páči viac ako v Prahe," povedal Dalberg. Doplnil, že po skončení projektu je otázne, či ostane žiť na Slovensku, alebo sa vráti do zahraničia.

SASPRO je program SAV zameraný na mobilitu vedcov. Vznikol na základe projektu spolufinancovaného EÚ a potrvá do konca roka 2018. Rozpočet projektu na päť rokov je na úrovni 7.780.000 eur. SAV sa v súčasnosti uchádza o podobný program v rámci Horizontu 2020 v spolupráci s Univerzitou Komenského a Slovenskou technickou univerzitou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok