Rakovinou trpí každý 25. Slovák, horšie sú na tom ženy

TA3 SITA
11.4.2019 11:31

Viac ako 226-tisíc ľudí trpí na Slovensku nádorovými ochoreniami, pričom ročne pribudne viac ako 34-tisíc nových prípadov. Ročne sa priemerne u nás diagnostikuje onkologické ochorenie 0,62 percenta mužov a 0,57 percenta žien.

Podľa týchto údajov nádorovým ochorením trpí každý 25. Slovák. Pri príležitosti Dňa narcisov - dňa boja proti rakovine, ktorý si pripomíname, o tom informoval hovorca NCZI Boris Chmel. Odhad počtu nových onkologických pacientov pre rok 2018 v SR je 34 272 pacientov.

"U žien je to najviac zhubných nádorov prsníka, u mužov to je zhubný nádor kože. Medzi najrizikovejšie patrí u oboch pohlaví zhubný nádor hrubého čreva. Nádorové ochorenia postihujú viac ženy ako mužov," uviedol Chmel. Na základe spracovaných údajov je prevalencia (počet nových + starých prípadov) nádorových ochorení u mužov na Slovensku viac ako 92 000, u žien je to 134 500 prípadov.

Deň narcisov je dňom boja proti rakovine, pripomíname si ho každoročne 11. apríla. Tento deň sa nesie v znamení žltej farby umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. Zakúpením tohto jarnej kvietka dobrovoľnou čiastkou každý vyjadruje spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Celoslovenskú zbierku každoročne organizuje Liga proti rakovine. V 23. ročníku celoslovenskej finančnej zbierky Deň narcisov peniaze pre onkologických pacientov aj dnes zbierajú dobrovoľníci. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky darcovia pomôžu získať peniaze na konkrétnu pomoc pacientom s rakovinou a ich rodinám na celom Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok