Sagan sa nedostal do najlepšej desiatky. Zvíťazil Talian Bettiol

TA3 SITA
7.4.2019 18:11

Nečakaným víťazom 103. ročníka monumentálnej klasiky Okolo Flámska sa stal Talian Alberto Bettiol. Dvadsaťpäťročný člen tímu EF Education First dosiahol vôbec prvé víťazstvo profikariéry a hneď na jednom z najväčších podujatí v cyklistickom kalendári.

Sagan sa nedostal do najlepšej desiatky. Zvíťazil Talian Bettiol
SITA/AP

Strážil si jednu z predných pozícii

V prvom stúpaní na Paterberg 53 km pred cieľom si Peter Sagan skúsene strážil jednu z predných pozícií v pelotóne. Jeho brat Juraj bol v tom čase už s väčšou stratou na najlepších, spoločnosť mu pri prejazde Paterbergom robil aj víťaz spred dvoch rokov Philippe Gilbert. Potom sa pretekári začali "driapať" na obávaný Koppenberg s maximálnym sklonom 22% a to už bolo vpredu silné trio Kasper Asgreen, Sepp Vanmarcke a Stijn Vandenbergh.

Neskôr sa k nim pridal Dylan van Barle a pri prejazde Taaienbergom 38 km pred koncom mali k dobru takmer pol minúty. Sagan si stále držal prehľad a viackrát úspešne "zalepil" medzery, ktoré vznikli po útokoch favoritov. To sa mu už nepodarilo v treťom stúpaní na Oude Kwaremont, kde už vznikla diera medzi ním a najlepšími. Vpredu nasadil k trháku Talian Alberto Bettiol a utvoril si náskok niekoľkých desiatok metrov.

V poslednom stúpaní dňa na Paterberg na 256. km sa Sagan dokázal vrátiť do 17-člennej skupiny favoritov, ale Bettiol bol stále vpredu o približne 15 sekúnd. V najstrmších pasážach Paterbergu s vyše 20-percentným sklonom zaútočil Mathieu van der Poel, zavesili sa na neho Greg van Avermaet aj majster sveta Alejandro Valverde.

Snaha bola márna

Sagan na vrchole Paterbergu zatínal zuby. A hoci mierne zaostal. nakoniec sa dotiahol medzi najlepších, ktorí stíhali Bettiola v zjazde z Paterbergu. Ich snaha však bola márna. Bettiol sa vrútil do záverečných 5 km s náskokom 25 sekúnd a ten už bol dostatočný.

Svoje sólo doviedol do úspešného konca a postaral sa o jedenáste talianske víťazstvo na týchto slávnych pretekoch. Trojnásobný majster sveta Sagan v tomto roku vyhral zatiaľ jediné preteky, keď ešte v januári triumfoval v jednej z etáp na austrálskych pretekoch Tour Down Under. Okrem toho má na konte tri druhé, tri tretie, jedno štvrté a dve piate miesta v pretekoch, kde zväčša útočil na víťazstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok