Koalícia dokončila dohodu, zvolila ďalších dvoch kandidátov

TA3 TASR SITA
4.4.2019 17:57

Národná rada SR zvolila ďalších kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a z ktorých má hlava štátu vybrať nových sudcov. Sú nimi Miloš Maďar a Pavol Malich.

Voľba sa ešte nekončí

Prezident Kiska nateraz dostane osem mien, naplnila sa tak pôvodná dohoda koalície. Okrem Maďara a Malicha idú k hlave štátu aj Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová a Michal Truban. Prvú šesticu zvolili poslanci v stredajšom hlasovaní. Keďže nebol zvolený požadovaný počet kandidátov, uskutoční sa nová voľba.

Nominovaní, z ktorých poslanci volili boli Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Radovan Hrádek, Stanislav Irsák, Martin Javorček, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský.

Podľa platných pravidiel musia uchádzači splniť niekoľko zákonných predpokladov. Napríklad musia byť rešpektovanými osobnosťami z právnej obce, mať minimálne 40 rokov či absolvovanú 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Na Ústavnom súde chýba deväť sudcov, poslanci tak mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú poslať prezidentovi a ten z nich má vybrať polovicu. Na ÚS sú v súčasnosti iba štyria sudcovia z 13.

Kandidáti zvolení v stredu: Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Michal Truban.

Kandidáti zvolení vo štvrtok: Miloš Maďar, Pavol Malich.

Podľa Jarjabka sa reparát podaril

Poslanec Dušan Jarjabek po vyhlásení výsledkov uviedol, že reparát sa podaril a koalícia funguje. "Reparát sa podaril, ideme ďalej. Koalícia funguje, ako ste si všimli. Naozaj to bol reparát, ktorý bol zapríčinený zrejme nejakými technickými chybami," ozrejmil Jarjabek. Spochybnil nezávislosť výberu kandidátov zo strany prezidenta aj vzhľadom na to, že ohlásil vznik novej politickej strany.

"Myslím si, že netreba už nič odkladať," povedal poslanec Ján Podmanický s tým, že na rade je prezident, aby zo zvolených kandidátov vybral sudcov ÚS. Rozhodnutie prezidenta očakáva Podmanický v priebehu niekoľkých dní. Vychádza pritom z Kiskových tvrdení, že treba sfunkčniť ÚS.

Via Iuris hovorí o nezodpovednom taktizovaní

Organizácia Via Iuris je presvedčená, že z 29 uchádzačov bolo možné zvoliť 18 kandidátov a následne vybrať deväť dobrých ústavných sudcov. Parlament však zvolil iba osem kandidátov. „Ak z nich prezident vymenuje štyroch nových sudcov, ústavný súd bude mať iba osem sudcov,“ konštatovala Via Iuris. Vysvetlila, že rozhodnutie o neústavnosti zákona či neplatnosti volieb tak môže ústavný súd prijať jedine vtedy, ak sedem z ôsmich sudcov bude hlasovať rovnako, čo je ťažko dosiahnuteľná väčšina. Parlament tak podľa organizácie svojím nezodpovedným prístupom k voľbe kandidátov na sudcov ústavného súdu prenáša zodpovednosť za funkčnosť ústavného súdu na samotných ústavných sudcov.

Via Iuris konštatuje, že ku kompletne obsadenému a plne funkčnému ústavnému súdu budú stále ešte chýbať piati sudcovia. Ústavný súd bude teraz mať iba dva senáty zo štyroch a bude môcť len veľmi ťažko chrániť práva ľudí. V nedávnej minulosti, keď bolo na ústavnom súde iba desať sudcov, plénu sa opakovane nepodarilo prijať žiadne rozhodnutie, keďže sa nenašlo ústavou vyžadovaných sedem hlasov za jeho prijatie. Ústavný súd takto nedokázal prijať rozhodnutia napríklad o zákaze dvojitakého občianstva, o povinnosti vlastníkov odpratávať sneh z priľahlých chodníkov či o možnosti zaprieť otcovstvo, ak sa otec dozvie, že dieťa nie je jeho.

„Zvolenie iba ôsmich kandidátov považujeme zo strany parlamentu za nezodpovedné politické taktizovanie, ktoré môže znefunkčniť rozhodovanie ústavného súdu v najdôležitejších veciach a výrazne oslabiť ochranu ľudských práv a princípov právneho štátu,“ zdôraznila Kristína Babiaková z Via Iuris.

Mohli sme sa dohodnúť, vyčíta koalícii OĽaNO

Podľa hnutia OĽaNO aj po vymenovaní štyroch nových ústavných sudcov bude Ústavný súd nefunkčný, pretože nie je reálne, aby sa pri kontroverzných otázkach zhodlo sedem z ôsmich sudcov. OĽaNO je presvedčené o tom, že vládna koalícia nie je schopná zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Vládna koalícia mohla aspoň dočasne v novom zákone o ÚS SR znížiť väčšinu hlasov potrebných na prijatie rozhodnutia v pléne súdu na jednoduchú väčšinu prítomných sudcov a netrvať na nadpolovičnej väčšine zo všetkých sudcov, keď sama dlhodobo avizovala, že nie je možné očakávať zvolenie všetkých potrebných kandidátov na ústavných sudcov tak, aby bol ÚS SR plne obsadený," myslí si hnutie. Koalícia sa podľa neho mohla dohodnúť s demokratickou opozíciou a spoločne navoliť dostatočný počet kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok